patiotuin met bladplanten

Patiotuin met bladplanten

Buxus sempervirens
Buxus sempervirens

Een onderhoudsvriendelijke beplanting vormde het uitgangspunt voor deze omsloten stadstuin. Bij de meeste planten gaat het voornamelijk om het blad. Bovendien zijn bijna alle planten in deze tuin wintergroen, zodat de tuin het hele jaar door mooi is.

De plantenlijst bestaat uit zorgvuldig geselecteerde soorten, die opvallend fraai blad hebben. Ze zijn in een afwisselende mix verwerkt zodat er interessante contrasten ontstaan. Achter de smalle plantvakken zijn kegelvormige snoeivormen van Buxus te zien, met elkaar verbonden door een lage haag. Ze geven het hele jaar door een duidelijke structuur aan het ontwerp. Bloemen zijn er van de hortensia, de blauwe regen, de struikveronica en de Japanse wasbloem.

Zowel bij het huis als achterin de patiotuin is een terras aangelegd. Tegen de muur en langs het balkonhek groeit een blauwe regen (Wisteria), achter de Buxus-haag staat de Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) met heel fijn blad. Het onderhoud beperkt zich voornamelijk tot snoeiwerk. De hagen en snoeivormen kun je twee keer per jaar knippen: half juni en nog eens in september. Knip lelijk blad in het vroege voorjaar af en snoei de struiken licht terug als ze te groot worden. De beplanting is geschikt voor halfschaduw.