Helder water

een mooie vijver met waterlelie en snoekkruid
een mooie vijver met waterlelie en snoekkruid

Overmatige algengroei is toch wel een van de meest voorkomende vijverproblemen. Hoe is het water glashelder te houden? Als er een biologisch evenwicht in het water aanwezig is zal de vijver helder blijven. Algen groeien alleen in voedselrijk water, daar ligt dus het probleem. Alle activiteiten moeten er op gericht zijn het water voedselarm te maken en te houden. In kleine vijvers kan het water bovendien in de zomer te warm worden waardoor de algen explosief kunnen groeien. Zorg in dat geval voor voldoende schaduw of maak de vijver groter.

Voedselrijk water kan op verschillende manieren worden voorkomen. Gebruik veel zuurstofplanten, reken ongeveer 4 bosjes per 1000 liter water. Zorg ervoor dat er geen extra voedsel in het water kan komen: niet teveel vissen (maximaal 10 cm vis per vierkante meter wateroppervlak), vissen pas uitzetten twee maanden na het vullen, niet teveel vissenvoer, geen mest ‘morsen’ in het water. Ent een nieuwe, pas gevulde vijver met bacteriën, te koop in gedroogde en in vloeibare vorm. Herhaal de enting enige malen. Controleer de waterkwaliteit af en toe met behulp van speciale testjes, u kunt dan tijdig ingrijpen. Is het water al groen van de algen dan kunt u een filter gebruiken om de algen uit het water te halen. Vergeet niet zeer regelmatig (in het begin dagelijks) het filter schoon te maken. Veel filtermaterialen kunnen trouwens gewoon in de wasmachine (zonder zeep). U kunt kiezen voor een mechanisch filter (haalt zwevend vuil uit het water met diverse filtermaterialen) of een biologisch filter (waarin bacterien de belangrijkste rol spelen). Het is ook mogelijk meer zuurstof in het water te brengen met een luchtpompje (foto midden onder) of een oxidator.

Door de planten in en rond de vijver goed te onderhouden blijft de vijver aantrekkelijk. Veel vijverplanten zijn sterke groeiers, om te voorkomen dat ze gaan woekeren is het aan te raden ze in vijvermanden of kratten te kweken. Als er geen ondiep gedeelte aanwezig is kunnen de manden met behulp van een stapeltje stenen op de juiste diepte gezet worden.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/filmpje/filmpje.jpg Bekijk hier een filmpje over het planten en onderhouden van vijverplanten