Verlichting in de tuin

Verlichting

Verlichting geeft ’s avonds en in de donkere wintermaanden een heel nieuwe dimensie aan de tuin, of je nu in de tuin bent of er vanuit de woonkamer naar kijkt. Zelfs de kleinste ruimte kan dankzij een creatieve verlichting heel bijzonder worden. Verlichting zal er bovendien voor zorgen dat u meer uren per dag kunt genieten van de buitenruimte.

Sfeervol en praktisch

Een lamp kan gebruikt worden om een enkele opvallende plant aan te lichten, het grillige lijnenspel van een boomkroon te laten zien, een kunstwerk goed te doen uitkomen of het water in de vijver aan te lichten. Ook de lijnen in het ontwerp kunnen krachtiger gemaakt worden met verlichting. Zo kunnen er dankzij verlichting als het ware totaal nieuwe composities in de tuin gemaakt worden. Verlichting heeft natuurlijk ook een praktisch aspect als het toegepast wordt om een tuinpad of trap te verlichten. Daar is niet zoveel licht voor nodig als wel eens wordt gedacht, een klein peertje is al voldoende om een pad, trap of terras te verlichten. Denk ook eens aan halogeenlicht, er zijn halogeenlampen die rechtstreeks op het net kunnen branden (zonder trafo) en heel lang meegaan. Het sortiment met led-verlichting is inmiddels ook heel uitgebreid, led-lampen vragen weinig stroom en hebben een lange levensduur. Ze werken via een transformator op 12 volt zwakstroom.

Gebruik niet teveel lampen, enkele goed geplaatste lampen geven een fraaier en veel subtieler effect dan wanneer de hele tuin verlicht is. Zeker in het geval van tuinverlichting geldt het motto ‘less is more’. Is de plaats van de lamp moeilijk te bepalen, probeer het effect dan eerst eens uit met een losse lamp aan een lange kabel. Denk op tijd na over een lichtplan, zodat de kabels tijdens de aanleg van de tuin de grond in kunnen.

 

verlichting met spots

 

Spotlicht

Het is handig om te weten dat er verschillende manieren zijn waarop verlichting toegepast kan worden. Bij spotverlichting wordt een lamp met een vrij strakke lichtbundel op een bepaald onderdeel gericht, zodat de blik direct naar het aangelichte object wordt gericht. Een pad kunt u ook met spots aanlichten, gebruik dan liever een vrij brede lichtbundel. Het aanlichten van een boom kan met een grondspot gebeuren, van onderaf dus. Bij het plaatsen van een spot is de kijkrichting belangrijk. Wordt de lamp van de beschouwer af gericht, dan ontstaat er een vrij vlak, oninteressant effect. Maar wordt de spot meer naar de waarnemer toe gericht (zonder dat je erin kijkt), dan ontstaat er een mooi, ‘dramatisch’ effect. Er kan een boeiend schaduwbeeld ontstaan als een struik of bijvoorbeeld een kunstwerk van voren wordt aangelicht zodat er een schaduw op de wand erachter valt. Met wat wind zullen de schaduwen van planten bewegen op de muur.

Strijklicht

In het geval van strijklicht gaat het om een vrij egaal verspreid, zacht licht waarmee bijvoorbeeld een muur kan worden aangelicht. Dit is zeker effectief als de muur gekleurd is of een opvallende structuur heeft. Het strijklicht kan van onder, van opzij of van boven komen. Door een hoge plaatsing, bijvoorbeeld in een boom, wordt het romantische effect van maanlicht nagebootst. Onder water verlichting, met speciale waterdichte lampen, maakt van elk waterlement een bijzonder tuinonderdeel. Vooral als een fontein van onder wordt aangelicht zal er het effect van een lichtfontein ontstaan. Vergeet tenslotte niet het effect van kaarslicht. Een kaars of een olielamp geeft een prachtig natuurlijk licht in de tuin en is overal eenvoudig toe te passen.