Tuinmeubelen

Samenspel van tuinontwerp en tuinmeubelen

Zeker in een kleine tuin is fraai tuinmeubilair beeldbepalend. De tuin wordt als het ware aangekleed met meubilair, de stijl en kleur moeten dus goed aansluiten. De tafels en stoelen nemen in verhouding veel ruimte in en moeten er daarom goed uitzien en passen bij de tuinstijl.  Nieuwe materialen en andere toepassingen van traditionele materialen zorgen voor veel opties.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-29641.jpg

In kleine tuinen zijn vaste elementen goed in te passen, zoals een eenvoudige bank die aan een muur is gemonteerd.

De eethoek

Als je van buiten eten houdt dan is fraai meubilair voor de eethoek een goede investering. Afhankelijk van het weer zul je er veel gebruik van maken, en daarom moet het de juiste maat hebben en goed zitten. Ook de weerbestendigheid is iets om op te letten. Houten meubels gaan vaak lang mee, met een extra kussen zitten goed gevormde stoelen heerlijk. Hout kan ook eenvoudig een kleurtje krijgen met beits of verf. De nieuwe kunststof meubels zijn van prima kwaliteit, kunnen het hele jaar door buiten blijven en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Gecoat metaal of roestvrij staal is ook een prima optie.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-5989.jpg

Het loungeterras

Net als in de woonkamer hoort in de echte buitenkamer een ‘bankstel’, waarop je comfortabel kunt zitten of ‘loungen’ zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Het meubilair heeft een lage zithoogte en is comfortabel gemaakt met weerbestendige kussens. Vooral als er een overdekt terras is zul je veel gebruik kunnen maken van dit meubilair. Er zijn sets van hout, metaal, kunststof of gevlochten vinylband, dat eruit ziet als rotan of riet. Met modulaire systemen kun je verschillende opstellingen maken die passen op je terras. Heb je geen ruimte voor een grote loungeset dan kun je kiezen voor een weerbestendig loungekussen, dat ook veel comfort biedt.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-0710-5929.jpg

TIP

Maak voor je tuinmeubilair gaat aanschaffen eerst eens een plattegrondje op schaal om te kijken of alles wel past. Voor een terras wordt meestal drie vierkante meter per persoon gerekend, dan kun je royaal je stoel naar achteren schuiven en kun je om het meubilair heen lopen. Bij een vaste opstelling met lounge meubilair is er minder ruimte nodig. Het uiterlijk van het meubilair is belangrijk, maar natuurlijk moet het ook praktisch en comfortabel zijn in het gebruik. Het is handig als tafels en stoelen eenvoudig schoon te maken zijn en licht genoeg om makkelijk te verplaatsen. Het is zeker aan te raden eerst eens te gaan zitten (of liggen) in de showroom.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-0609-5008.jpg ontwerp: Bart Biesot

Schoon maken en onderhoud

Gegoten kunststof of tuinmeubelen van HDPE (beter bekend als wicker) maak je het best met een sopje of voorzichtig met de hogedrukreiniger schoon. Houten tuinmeubilair kun je reinigen met een sopje + harde borstel. Twee maal per jaar een oliebeurtje zorgt ervoor dat je teakhouten tuinmeubelen hun mooie roodbruine kleur behouden. Tuinmeubels van marmer, natuursteen of beton raken snel bemost. Af en toe sprayen met een cleaner/protection middel draagt ertoe bij dat ze langer schoon blijven en het regenwater er makkelijker afloopt.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-22055.jpg