Tuinhuisjes

Een tuinhuisje of blokhut in de tuin is ideaal als extra bergruimte, relaxruimte of werkruimte, speelplek voor de kinderen, een mogelijkheid voor het plaatsen van een sauna en zelfs als extra slaapruimte voor gasten.

tuinhuis als werkruimte
Tuinhuis als werkruimte

Blokhutten en designhuisjes

De keus in tuinhuizen is erg groot, het sortiment loopt van klassieke blokhutten tot design tuinhuisjes en royale bijgebouwen compleet met sauna. Als alternatief voor een tuinhuisje kun je denken aan een meer open constructie zoals een prieel, een serre of een loggia (overkapping) of veranda aan het huis. Voor tuinhuisjes met een oppervlakte van 10 m2 of meer of met een hoogte van 3 meter of meer is een (lichte) bouwvergunning nodig. Voor kleinere blokhutten kan, afhankelijk van de omstandigheden, ook een lichte bouwvergunning nodig zijn. Informeer bij uw gemeente voor meer informatie.

 

Bouwpakket of uniek ontwerp

Blokhutten worden meestal als bouwpakket op een pallet aangeleverd. Het is handig om eerst de bouwtekening goed te bestuderen en om alle onderdelen uit te zoeken en op stapeltjes bij elkaar te leggen. Op de bouwtekening zie je waar alle balken en planken voor bedoeld zijn. Het is aan te raden om van te voren een stevige fundering te maken van duurzaam materiaal. Een beetje handige doe-het-zelver bouwt een tuinhuisje met twee personen in een weekend op. Wil je iets bijzonders laat uw tuinhuis dan ontwerpen door een specialist. Door zelf het ontwerp te tekenen krijg je een uniek exemplaar dat precies bij uw wensen aansluit. Voer je ook de bouw zelf uit dan bespaar je enorm op de kosten. Bij de bouw van een tuinhuis kun je overigens beter advies vragen bij een bouwbedrijf dan bij een tuinontwerper.

 

Dit tuinhuis werd aangeleverd als bouwpakket

 

Kleur

Als het hout druk geïmpregneerd is zal het niet beslist nodig zijn het nog met beschermende middelen zoals beits of verf te behandelen. Maar wil je het tuinhuis graag een kleur geven dan kan dat natuurlijk wel, en de levensduur van het hout wordt er extra door verlengd. Het is mooi om de kleuren van een gebouwtje in de tuin aan te laten sluiten bij die van de woning en andere tuinnderdelen, zoals een pergola en tuinmeubilair. Laat een bouwwerk in de tuin wegvallen met donkere tinten of maak het tot een opvallend tuinonderdeel met een gedurfde kleurkeuze. Om het huisje binnen wat lichter te maken kan het huisje aan de binnenzijde met een witte beits (white wash) geschilderd worden.

 

Afwerking

Als het tuinhuisje klaar is kun je nog aandacht besteden aan de afwerking. Zorg in ieder geval voor een goede ventilatie, bijvoorbeeld door bewust ergens een kier te maken of een kleine opening bovenin het huisje te maken. Met een elektrisch verwarmingselement kan een tuinhuisje eenvoudig warm gestookt worden. Zorg wel voor professionele aanleg van de elektriciteit en voorkom oververhitting of mogelijk contact van brandbare materialen met de heater. Ook verlichting is natuurlijk zeer handig in het tuinhuis.

Voor het tuinhuis kan een terras gemaakt worden, zodat je met mooi weer voor het huisje kunt zitten. Kies voor een vlonderterras of voor een bestrating. Door vormen, kleuren en materialen aan te laten sluiten bij de rest van de tuin en het huis zal het tuinhuis een volwaardig onderdeel worden van het tuinontwerp.