Tuinreportage Juke Hudig
Rozentuin van een kunstenares

Rozentuin van een kunstenares

Het huis waar Juke Hudig opgroeide was omgeven door een grote, wilde tuin waar de natuur haar gang mocht gaan. Haar eigen schilderachtige tuin rond een wit huis met lavendelblauwe luiken is in juni helemaal gevuld met geurige rozen. Het is een bron van veel vrolijkheid en een plek die haar inspireert tot prachtige bloemenpastels.

 

Vanuit het gezellige terras, waar we samen koffie drinken, kijk ik uit over een bloemenzee in pasteltinten. De tuin van Juke Hudig staat vol met hoge vaste planten en voornamelijk enkelbloemige rozen. “Mijn tuin is gemaakt om in te kunnen tekenen en ik probeer hier elk jaar weer andere mooie combinaties. Ik ben dol op rozen. Favorieten zijn onder andere familie van de ‘White Wings’: de roze ‘Dainty Bess’, lichtoranje ‘Mrs. Oakley Fisher’, ‘Mutabilis’ met diverse roze tinten en de gele ‘Golden Wings’. Deze rozen hebben allemaal enkele bloemen, niet zo dik gevuld dus als de bekende gevulde snijrozen. Ik vind ze veel sierlijker, je ziet het hart en de meeldraden duidelijk zitten en de hele groeiwijze en vorm van de bloemen spreken me aan.” De rozen staan in juni volop te bloeien, ze hebben prachtige tinten en geuren overweldigend. We lopen samen langs de struiken om de bloemen te bewonderen. “Van elke roos heb ik één struik, zo kan ik hier van zoveel mogelijk verschillende rozen genieten. Ze worden hier erg hoog op de vruchtbare kleigrond. Tussen de rozen plant ik vrij hoge, transparante vaste planten, zoals de witte Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’. Deze plant zaai ik elk jaar zelf om steeds weer op een andere plek te kunnen zetten.”, vertelt Juke Hudig.

De tuin zorgt voor inspiratie
De tuin zorgt voor inspiratie

Ik doe hier eigenlijk maar wat

Waar komt de inspiratie voor het tuinieren eigenlijk vandaan? “Ik doe hier eigenlijk maar wat. In mijn eigen tuin zet ik de planten die ik mooi vind gewoon bij elkaar, op gevoel en niets uit de boekjes. Ik zaai allerlei eenjarigen, zoals Cosmea, en combineer die dan weer met dahlia’s. Dat zijn ook heel dankbare planten; ik haal ze ’s winters wel uit de grond, want omdat de grond hier nogal nat is rotten of vriezen de knollen anders in de winter weg. Verder heb ik ook veel vaste planten. De zilverkaars (Actaea simplex), de zeekool (Crambe cordifolia), elfenbloem (Epimedium), groengele wolfsmelk Euphorbia ‘Golden Foam’ en de fijne, witte Gillenia trifoliata. Maar mijn lieveling is toch wel de salie Salvia uliginosa met hemelsblauwe lipbloemen op zeer lange stelen. Het lavendelblauw van de luiken komt hier ook terug: in de nazomer bloeien asters, zoals Aster ‘Lady in Black’ en Aster laevis.” moh

 

Ga terug