De Theetuin in Weesp
De Theetuin in Weesp

De Theetuin in Weesp

De Theetuin in Weesp is een romantische tuin, met steeds weer verrassingen in de vorm van elkaar opvolgende plekjes met een eigen sfeer. Nog eens versterkt door de bijzondere omgeving van groene dijken en het glinsterende water van de Vecht. Via een houten trap kun je de dijk opklimmen om een blik te werpen op het prachtige landschap rondom de Theetuin. In de tuin vind je binnen een omlijsting van hagen de borders op kleur, opgevrolijkt door voorjaarsbollen en met een basis van fraaie bladplanten.

Theehuis
Theehuis

Jacqueline van der Kloet is ruim twintig jaar geleden begonnen met het aanleggen van de ongeveer 1500 vierkante meter grote Theetuin in Weesp. “Het ontwerp heb ik in één keer gemaakt, maar de beplanting is stukje bij beetje gegroeid. Er is een basis van bomen, struiken en hagen die eigenlijk niet veranderd is. Maar af en toe heb ik wel ruimte gemaakt om nieuwe planten te kunnen proberen, want de Theetuin is ook een proeftuin voor mij. In het begin had ik bijvoorbeeld erg veel Hosta’s staan, de laatste jaren zijn er wel wat planten weg gehaald om ruimte te maken voor nieuwe soorten zoals vlambloemen (Phlox).” Jacqueline van der Kloet heeft een eigen ontwerpbureau op het terrein, waar ze zich naast het runnen van de Theetuin vooral bezig houdt met het ontwerpen van beplantingen.

Lievelingsplanten

Alle planten mogen door elkaar groeien
Alle Pflanzen dürfen wild durcheinander wachsen

Lievelingsplanten

De beplanting in de tuin heeft een heel natuurlijke uitstraling. De planten staan niet in keurige groepjes maar mogen door elkaar heen groeien. Alles ziet er zeer gezond en weelderig uit. Jacqueline: “Bij de plaatsing van planten is het heel belangrijk om op de omgeving te letten. Planten die oorspronkelijk op een warme droge plek groeien heb ik in het zonnige, goed gedraineerde gedeelte van de tuin gezet. Hier zijn ook wat vochtiger plekken met veel schaduw, daar groeien allerlei bladplanten zoals de Hosta uitstekend. Een tip voor een gezonde beplanting is dus: houdt altijd rekening met de eisen die een plant aan zijn omgeving stelt.”

In de borders ligt het accent op vaste planten, Jacqueline let bij haar plantenkeuze goed op mooie bladvormen en sierlijke bloemen. In de zomer is hier veel kleur van onder andere ooievaarsbek, salie, spoorbloem, rozen en allerlei zomerbollen. Vanaf het voorjaar worden de borders opgevrolijkt door vroegbloeiende vaste planten en kleurige bloembollen. “Ik werk graag met bloembollen, voor extra kleur in het voorjaar.”, zegt Jacqueline. “Ik probeer elk jaar nieuwe soorten, die ik dan als ze goed bevallen weer in mijn ontwerpen kan toepassen. De juiste kleurencombinaties zijn voor mij heel belangrijk. Ik laat de kleuren het liefst in elkaar overlopen, blauw en geel gebruik ik bijvoorbeeld niet samen. Ik voeg wel af en toe een accent toe met een contrasterende kleur. Tussen de voorjaarsbollen zet ik zomerbloeiers met mooi blad, zoals de ooievaarsbek en de hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met mooi lichtgroen blad. Eén van mijn lievelings combinaties is de groenwitte tulp Tulipa ‘Spring Green’ samen met Hosta ‘Fortunei Albopicta’ met een cremewitte vlek op het blad en de blauwe bloempjes van Brunnera. Een prachtige zachte kleurencombinatie voor het voorjaar.”


Reacties op dit artikel

Reactie door janneke reehuis

Verrassend goed verhaal en bruikbare tips voor mijn eigen tuin. Ik kom gauw kijken en theedrinken. Mooi werk van Jacqueline.


Ga terug