Sneeuwbal

Schneeball
Sneeuwbal, Viburnum x burkwoodii

De sneeuwbal of Viburnum is een uitgebreid geslacht van sierlijke struiken met opvallende witte bloemschermen. Een aantal soorten bloeit al in de winter, andere in het vroege voorjaar.

De Viburnum tinus heeft wintergroen blad en bloeit in februari en maart. Deze struik kun je ook heel goed in een grote kuip planten. Helaas is de plant wel wat gevoelig voor vorst. In maart-april bloeit Viburnum x burkwoodii met witte, geurende bloemen in bolvormige trossen. In zachte winters is deze struik wintergroen. De Viburnum x bodnantense is bladverliezend en bloeit van november tot maart, de trosjes van wit of roze bloemetjes bloeien op het kale hout en hebben een heerlijke geur. Een andere winterbloeiende sneeuwbal is de Viburnum farreri, deze bladverliezer bloeit met geurende bloemen in kleine trosjes.

In de zomer bloeien er weer andere soorten, zoals de Gelderse roos (V. opulus) en de Japanse sneeuwbal (V. plicatum).

De meeste soorten dragen in het najaar kleurige bessen. De Viburnum davidii (foto) is een wintergroene struik met na de bloei prachtige metaalblauwe bessen.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Viburnum/MOH-29107.jpg

De winterbloeiers moeten in april-mei gesnoeid worden, de zomerbloeiers in februari-maart.

Zolang het niet vriest kan deze mooie heester nog geplant worden. Zorg altijd voor een ruim plantgat. Maak de wortels van de kluit wat los en plaats de kluit in het plantgat. Zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk komt met  het maaiveld. Vul het plantgat op met compost en geef flink water.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Viburnum/MOH-1107-4719.jpg  tl_files/garden-and-flowers/article-images/Viburnum/MOH-1107-4724.jpg  tl_files/garden-and-flowers/article-images/Viburnum/MOH-1107-4726.jpg er zijn ook vormen op stam te koop

moh