tl_files/garden-and-flowers/article-images/schutting/MOH-64711016.jpg

Zo verricht je hekwerk onderhoud

Een hekwerk is vaak een behoorlijke investering, deze wil je dus zo lang mogelijk goed houden! Door je 1 tot 3 keer per jaar bezig te houden met het onderhoud van je hekwerk, zorg je ervoor dat deze lang mooi blijft en nog jaren te gebruiken is. We hebben de manieren van schoonmaken voor een houten hekwerk en metalen hekwerk uiteen gezet voor je.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/schutting/MOH-26890.jpg

Onderhoud van je houten hekwerk

Houten schuttingen zijn gevoelig voor weersinvloeden zoals regen, sneeuw en droogte, waardoor ze na verloop van tijd vergrijzen. Je hekwerk is beter beschermd tegen het weer door deze te voorzien van een mooie laag beits of houtolie. Is je hekwerk al vergrijsd? Dan laat je hem weer stralen door hem opnieuw te verven. Denk eraan dat je na het verven het beste ook nog een laag beits aanbrengt. Zo ben je zeker van een mooi hekwerk, dat lang beschermd is tegen invloeden van buiten. 

Beitsen doe je met slechts enkele stappen zelf. Niet zo bekend met beitsen? Volg de volgende stappen op om je hekwerk succesvol te beitsen en te besparen op de kosten van een nieuw hekwerk.

  • Voor je begint te beitsen verwijder je eventuele oude beits of verf, door je houten hekwerk te schuren.
  • Met een zachte borstel maak je het hekwerk stofvrij, hierdoor hecht de beits beter.
  • Beitsen doe je door met een schone platte kwast, met de houtnerf van het hekwerk mee een laag beits aan te brengen.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/schutting/MOH-0706-0404.jpg

Onderhoud van je metalen hekwerk

Je metalen hekwerk verzorg je op een geheel andere manier dan je houten hekwerk. Bij een metalen hekwerk is het namelijk meer een kwestie van schoonmaken en schoonhouden om

beschadigingen te voorkomen. Beschadigingen vormen roest wanneer het begint te regenen, hiervoor hebben de meeste metalen hekwerken een coating. Om de coating zo lang mogelijk goed te houden, en je hekwerk dus te beschermen, reinig je deze 1 tot 3 keer per jaar. 

Reinig je metalen hekwerk met een doek en standaard schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger. Hiermee verwijder je bijvoorbeeld resten van zand. Denk eraan dat je geen reinigingsmiddelen gebruikt die in pH waarde lager zijn dan 6 of hoger dan 8 (zoals bijvoorbeeld ammonia of soda). Deze middelen zijn zuur of alkalisch en beschadigen de coating. Hetzelfde geldt voor schuursponzen, dus gebruik die ook niet voor het reinigen van je metalen hekwerk.

Heeft je metalen hekwerk al enkele plekken met roest? Dit verwijder je met behulp van schoonmaakazijn, door met een vochtige doek de roest weg te wrijven. Zo ziet je metalen hekwerk er in een handomdraai weer goed uit!

 

Hou de kosten van tuinonderhoud laag

Je hekwerk neemt vaak een groot gedeelte van je tuin in beslag, waardoor het belangrijk is dat deze er mooi bij staat. Maak gebruik van bovenstaande manieren voor hekwerk onderhoud om de kosten van tuinonderhoud laag te houden. Wanneer je elk seizoen even tijd steekt in het schoonmaken van je hekwerk, ben je er zeker van dat deze lang mooi blijft en dus langer mee gaat. Het reinigen van je hekwerk is vaak al met een minuut of 10 gedaan.

Een goed onderhouden schutting