Schaduwtuin

Schaduwtuin

Gebroken hartje, Dicentra formosa 'Alba'
Gebroken hartje, Dicentra formosa 'Alba'

Op de Chelsea Flower Show in London zag ik deze bijzondere beplanting voor een schaduwrijke plek. Het ontwerp is van de bekende Engelse ontwerper Tom Stuart-Smith. In de border staan forse exemplaren van de kornoelje Cornus kousa var. chinensis, die voor flink wat schaduw zorgen. Bosplanten met witte en violetblauwe bloemen doen het prima onder deze grote struiken.

Wit is een heel geschikte 'kleur' voor een schaduwrijke plek, het lijkt wel op te lichten en zorgt voor een fris effect. Violetblauw gaat er goed mee samen, aanvullend groengeel komt hier van de piepkleine bloemen van Tellima grandiflora.

Tip

Droge grond verzorgen

Wil je een border in de schaduw of halfschaduw aanleggen dan is een juiste plantenkeuze van belang voor de goed resultaat. Maar ook aandacht voor de bodem mag niet ontbreken. Schaduw is meestal niet de grootste boosdoener, veel erger is droge grond onder bomen en bij noordmuren. Om de droogte te bestrijden is het belangrijk de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden. Dit kan met een mulchlaag van afgevallen blad, houtsnippers, schors of compost. Voeg zoveel mogelijk humus (bijvoorbeeld compost) toe aan de grond, dit werkt als een spons en houdt het water en voedsel beter vast. Met een eenvoudige sproei-installatie wordt de lijst van geschikte planten ook aanzienlijk langer, zodat er ook in de schaduw een boeiende beplanting gemaakt kan worden.

Ooievaarsbek, Geranium 'Philippe Vapelle'
Ooievaarsbek, Geranium 'Philippe Vapelle'

Ga terug