Oktober

In oktober is het tijd om bollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar.

Lees meer...

Bloembollen planten

Bloembollen
Tulpen zijn goed te combineren met vaste planten

In oktober is het tijd om bollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar. Als je de plek voor de bollen kiest, probeer je dan goed voor te stellen hoe het er in het voorjaar uit gaat zien. Op het zakje staat meestal de kleur, bloeitijd en hoogte van de soort, en vaak ook de plantdiepte en plantafstand. Plant de de bollen in groepjes of verdeel ze willekeurig over de grond. Met een plantschepje kunt u per bol een plantgat graven, u kunt ook een spade gebruiken om een groter gat te graven waarin de bollen verdeeld worden.

Gaat het om bollen die na de bloei weer opgenomen worden, zoals tulpen, dan is het handig speciale plantschaaltjes te gebruiken. De bollen kunnen dan met schaaltje en al  worden opgegraven, je hoeft dan niet naar de bollen te zoeken.

 

 

Bollen zonder beschermende velletjes, zoals boshyacinten (Hyacinthoides) drogen snel uit en moeten direct na ontvangst geplant worden in humusrijke grond.

 

Voorjaarsbollen combineren

Voorjaarsbollen komen in fraaie combinaties nog mooier uit. Een klein plukje sneeuwklokjes in de border valt niet zo op, maar een groepje van allerlei soorten trekt echt de aandacht in het voorjaar. Probeer daarom mooie combinaties te maken, of misschien is er wel plaats voor een kleine voorjaarsborder. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder een bladverliezende haag, een prima plek voor bolgewasjes. Geschikte soorten zijn onder andere winterakonietjes, sneeuwklokjes, krokussen, anemoontjes, kleinbloemige tulpen en sneeuwroem (Chionodoxa). Vergeet niet ook een paar vroegbloeiende vaste planten toe te voegen, zoals longkruid, sleutelbloemen en voorjaarsvlambloem. Planten met fraai blad zorgen voor een goede basis, zoals het donkerbladige purperklokje (Heuchera). Op de juiste plek kunnen kleinbloemige bollen verwilderen en wordt het resultaat elk jaar mooier.

moh

Bollen planten

Bollen planten
Bollen planten

In oktober is het tijd om bollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar. Als je de plek voor de bollen kiest, probeer je dan goed voor te stellen hoe het er in het voorjaar uit gaat zien. Op het zakje staat meestal de kleur, bloeitijd en hoogte van de soort, en vaak ook de plantdiepte en plantafstand. Plant de de bollen in groepjes of verdeel ze willekeurig over de grond. Met een plantschepje kunt u per bol een plantgat graven, u kunt ook een spade gebruiken om een groter gat te graven waarin de bollen verdeeld worden. Gaat het om bollen die na de bloei weer opgenomen worden, zoals tulpen, dan is het handig speciale plantschaaltjes te gebruiken. De bollen kunnen dan met schaaltje en al  worden opgegraven, je hoeft dan niet naar de bollen te zoeken. Bollen zonder beschermende velletjes, zoals boshyacinten (Hyacinthoides) drogen snel uit en moeten direct na ontvangst geplant worden in humusrijke grond.

 

 

moh