Potplanten in de winter

Violen in pot
Violen in pot

Ook in deze tijd worden er decoratieve tuinplanten aangeboden, heel geschikt om de wintertuin mee op te fleuren. De bekende winterviolen (Viola Wittrockiana-groep) zijn natuurlijk zeer geschikt en geven in deze tijd direct kleur aan uw balkon of terras. Andere planten zijn bijvoorbeeld de bergthee met felrode besjes (Gaultheria), Leucothoe met rood getint blad, bloeiende heide, sneeuwbal (Viburnum) en Pernettya met witte of roze bessen.Ook in vorm gesnoeide Buxus is mooi in de winter.

De planten komen vaak het best tot hun recht in potten en bakken. Door de planten in grote, strakke bakken te zetten maak je een compositie met een chique uitstraling, met houten bakken of manden ontstaat juist een heel natuurlijk effect. De compositie kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een takkenkrans, sierkalebassen en tuinlantaarns.

 moh

Vorstbescherming

Afgevallen blad als vorstbescherming
Afgevallen blad als vorstbescherming

Afgevallen blad is vaak lastig in de tuin, maar het vormt een prima beschermende deken tegen de vorst. Met een bamboe grashark kan het blad handig van het gazon geharkt worden, voor paden en terrassen werkt een bezem goed. Heb je een grote tuin en veel blad, dan is het de moeite waard over de aanschaf van een bladblazer te denken. Met dit apparaat wordt het blad snel op een grote hoop ‘geveegd’. Vooral op grind werkt de bladblazer erg praktisch, het grind blijft gewoon liggen. Als al het blad verzameld is, kan het als vorstbescherming tussen de vaste planten in de border worden gegooid. Zo wordt meteen de bodem tegen uitdrogen en dichtslaan beschermd.

 

 

 

 

Met een lap jute, een rietmat of met noppenfolie kunnen vorstgevoelige wintergroene planten tegen de ergste koude en tegen de wind beschermd worden. Vergeet ook niet om het kwetsbare oculatiepunt van stamrozen tegen de kou te beschermen. Pak de stamroos in met coniferentakken, noppenfolie of een speciale rozenzak.

moh