Minituintje in pot of zinken teil

In de lente of zomer versier je het terras snel met kleurige bloemen in een pot of zinken teil. Met een paar mooie bloeiers maak je zelf eenvoudig een kleurig minituintje voor balkon of dakterras. Een zinken teil is ook heel geschikt om een minivijver in te maken.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Minituintje/MOH-27892.jpg 

Met een paar mooie planten wordt een zinken teil, pot of een kistje eenvoudig omgetoverd tot een minituintje. Op een klein oppervlak staan de planten dicht op elkaar, het tuintje is een en al kleur. Je kunt vaste planten gebruiken maar ook voorjaarsbollen zijn prachtig, of eetbare planten zoals sla, kruiden en aardbeien. Een leuk idee om hier met kinderen mee aan de slag te gaan. Zo’n minituin kun je in allerlei potten en bakken maken.

Zink in de tuin

Zinken bakken en teilen werden vroeger vooral gebruikt om de was in te doen. Het metaal waar deze tobbes van zijn gemaakt is verzinkt, waardoor het niet gaat roesten. De zinklaag geeft een mooie grijze kleur die goed aansluit bij planten en bloemen. Vooral de echte oude exemplaren zijn zeer decoratief.

Gebruik je een zinken teil voor een minituintje dan moeten er wel gaten in de bodem zitten voor een goede afwatering. Is de teil waterdicht dan kun je er ook een minivijver in maken. Er zijn allerlei fraaie zinken emmers, teilen, draadmanden en voerbakken op op websites te vinden te vinden die perfect als plantencontainer te gebruiken zijn.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Minituintje/MOH-0407-0949.jpg 

Zelf een minituintje maken

Je hebt nodig:

-een zinken teil, ondiepe plantenpot, een met plastic gevoerd kistje of andere lage bak

-potgrond

-mos

-diverse planten zoals voorjaarsbloeiers, voor het tuintje in de houten bak 9 stuks

 

Zorg voor gaten in de bodem van de container, het water moet goed weg kunnen lopen. Bekleed een houten kistje eerst met plastic en knip enkele gaten in het deel dat op de bodem ligt. Vul de teil of bak voor ca. 2/3 met verse potgrond. Verdeel de planten over de ruimte en let hierbij op een mooie afwisseling van de bloemkleuren. De planten kunnen dicht op elkaar staan. Vul de ruimte tussen de wortelkluitjes op met verse potgrond en druk stevig aan. Bedek de aarde eventueel met mos. Direct water geven. Zet het minituintje op een zonnige of licht beschaduwde plek en zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt. Geef om de week wat plantenvoeding in het gietwater en verwijder uitgebloeide bloemen.

 

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Minituintje/MOH-0512-3763.jpg

Minivijver in zinken teil

Ook al past er geen echte vijver in je tuin, voor een minivijver in een zinken teil is overal wel een plaatsje te vinden. Zo kun je toch genieten van al die prachtige waterplanten. Voor deze minivijver zijn pitrus (Juncus) en als drijvende planten de waterhyacint (Eichhornia) en de watersla (Pistia) gebruikt.

Waar moet je op letten:

-Welke potten en bakken zijn geschikt? Een waterdichte pot of bak, een houten ton of zinken teil.

- Welke diepte moet de minivijver hebben? De minivijver moet bij voorkeur toch wel 40 cm diep zijn en een doorsnede hebben van minstens 50 cm. Het is wel aan te raden de waterplanten ’s winters op een vorstvrije plek te overwinteren. Bijvoorbeeld in een emmer met water in de schuur.

-Hoe blijft het water helder?

Om het water helder te houden is het nodig om voldoende zuurstofplanten te gebruiken, minstens 2 bosjes. Gebruik bij voorkeur vijver substraat, micro-organismen hechten zich hier aan en houden het water helder. Zet een minivijver niet in de volle zon, het water warmt dan teveel op en dit bevordert algengroei. In een warme periode is het vaak nodig de vijver regelmatig bij te vullen.

 

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Minituintje/MOH-0311-3546.JPG

 

Minituintje in houten kistje

Voor dit minituintje zijn de kleuren paars en wit gekozen, een frisse lentecombinatie. Paarse viooltjes, paarse Aubrieta ‘Blue Emperor’, witte Lobularia maritima en witte tuinmadeliefjes (Bellis perennis). De witbonte kardinaalshoed Euonymus japonicus ‘Microphyllus Albovariegatus’ is in het midden geplant. De smalle bladeren zijn gesierd met een wit randje.

Zo’n kleine, ondiepe bak is niet geschikt om planten heel lang in te laten staan. Maar voor een of twee maanden in het voorjaar kan het prima. Is het minituintje uitgebloeid zet de planten dan in de tuin of in een grotere bak. De bak kan nu opnieuw opgeplant worden met eenjarige zomerbloeiers, bijvoorbeeld Bacopa, Lobelia en kleinbloemige Petunia. De langzaam groeiende kardinaalshoed kan eventueel nog een tijdje in de minituin blijven staan.