Loungen in de tuin

Een hoek-loungeset van wicker of juist een opvallend ontwerp? Tegenwoordig is er voor ieder wat wils op het gebied van tuinmeubelen. Binnen- en buitenleven loopt steeds meer door elkaar heen. Tuinmeubilair kiezen is tegenwoordig zelfs een beetje moeilijk geworden omdat het sortiment zo uitgebreid is. Van eenvoudig bistrostoeltje tot bartafel en forse loungeset met tuinkussens, alles is mogelijk. Een juiste keuze van het tuinmeubilair is zowel in een kleine als in een grote tuin van groot belang. De tafels en stoelen nemen in verhouding een groot deel van de ruimte in beslag, dit is bepalend voor het gevoel en welke sfeer het gaat uitstralen. Laat je inspireren door foto’s te bekijken in tijdschriften, op websites of bijvoorbeeld Pinterest, of laat je adviseren bij de tuinmeubelspecialist. Maar vergeet niet dat in de eerste plaats je tuinmeubilair vooral comfortabel moet zijn.

 

Loungeset

Functie van het tuinmeubilair

Bepaal eerst wat de functie is van je nieuwe tuinset: eten, borrelen (en dus wat hoger zitten), relaxen of zonnen. Kijk ook naar het materiaal, hoe zit het met het onderhoud en welke materialen passen goed bij de plek waar je de tuinmeubelen gaat plaatsen? Tuinmeubilair kan vaak 12 maanden per jaar buiten blijven staan waardoor het ook tijdens de wintermaanden een decoratief onderdeel van je tuin is. Droog opbergen komt natuurlijk altijd ten goede van de levensduur. Materialen die we veel terugzien in de tuin zijn R.V.S., gecoat metaal, aluminium, teakhout, graniet, kunststof vlechtwerk (wicker). Veiligheidsglas, polywood latten en easytop-bladen worden gebruikt als tafelblad. Veel van bovenstaande materialen zijn vaak zeer onderhoudsvriendelijk.

 

Loungen

In een echte buitenkamer hoort net als in de woonkamer een ‘bankstel’, waarop je comfortabel kunt zitten of ‘loungen’. De laatste jaren is een loungeset niet meer weg te denken uit de tuin: meubilair met een lage zithoogte, dikke kussens, compleet met een grote voetenbank of zelfs een halfhoge tafel waaraan je kunt loungen én dineren.

Heb je een overdekt terras dan weet je zeker dat je zelfs in Nederland extra vaak kunt genieten van je prachtige loungeset. De set kan van hout zijn, maar wordt ook vaak gemaakt van weerbestendig vlechtwerk, de gebrukte kunststof draad lijkt op riet. Heel fraai zijn ook de sets met een open gewerkt aluminium frame in combinatie met kunststof vlechtwerk. Er zijn modulaire systemen waarmee je allerlei opstellingen kunt maken, van ligbed (chaise longue) tot complete zithoek.  

De kwaliteit, het design en de prijzen lopen erg uiteen, het is zeker de moeite waard het assortiment uitgebreid te bekijken. Lampen, die geschikt zijn voor buiten maken de loungehoek af.

 

tl_files/garden-and-flowers/dealer-images/_MG_1194.JPG

Kleur en vorm

Alle kleuren zijn geschikt voor tuinmeubilair, zolang ze maar aansluiten bij het ontwerp. Een sprekende kleur maakt van een mooie bank of stoel een object. Vergeet niet de kussens en een parasol, die ook voor veel kleur kunnen zorgen. Let bij uw keuze altijd goed op de gebruikte kleuren, de tuinstijl en de stijl van het huis. Eigentijds vormgegeven en opvallend gekleurd meubilair past prima in een stadstuin bij een moderne woning, in een landelijke tuin kan het echter uit de toon vallen en is een klassiek vorm gegeven set vaak meer op zijn plaats.