Kussens voor bij een loungeset

Vroeger werd een tuin meer als decoratie gezien, dan als een plek om te zitten en te genieten van de buitenlucht. Tegenwoordig is een tuin meestal niet alleen mooi voor het oog, maar ook lekker om een gedeelte van de dag of de avond door te brengen. Zelfs in de winter wordt een tuin tegenwoordig regelmatig gebruikt om lekker te zitten, te relaxen of buiten te eten. Jarenlang waren plastic klapstoelen en plastic tafels de enige meubels in een tuin. Tegenwoordig zijn er vele soorten tuinmeubelen beschikbaar, om je tuin als verlengstuk van je woning te gebruiken. Loungesets zijn erg populair, zijn mooi om te zien en vooral ook heerlijk om op te zitten. Voor optimaal comfort is bij het kiezen van een loungebank, het ook belangrijk te kiezen voor de meest geschikte kussens. We hebben de soorten en bijzonderheden van de vullingen en stoffen hieronder op een rij gezet.

tl_files/garden-and-flowers/advertentie-images/Latour/kussens in de tuin.jpg

 

Vulling van de kussens


Allereerst kijken we naar de vulling van de kussens. Voordat je bepaald welke soort vulling je het best in de kussens kunt gebruiken, is het belangrijk om bepaalde zaken na te gaan. Staat de loungebank helemaal in de open lucht of staat deze onder een overkapping? Worden de kussens elke nacht binnen gehaald of blijven ze het gehele jaar dag en nacht buiten liggen? Aan kwaliteit van tuinkussens hangt natuurlijk ook een prijskaartje, het is per budget verschillend welke keus prijs en kwaliteit je uiteindelijk maakt.

- Polyetherschuim
Het materiaal van deze vulling is licht, maar toch stevig. Het schuim vormt zich naar de zithouding, maar wanneer je opstaat verandert het kussen weer in zijn originele staat. De kussens zijn door hun lichte gewicht, makkelijk te verplaatsen. De levensduur van deze kussens zijn over het algemeen echter niet zo lang.

- Eco schuim
Deze vulling is behoorlijk zwaar, maar tegelijkertijd ook het zachtst. Eco schuim bestaat uit één stuk en en gaat heel lang mee. Het materiaal is zeer geschikt voor intensief gebruik.

- Koudschuim
Deze vulling is zeer geschikt voor intensief gebruik. Het schuim is erg stevig en zeer veerkrachtig, waardoor je er heerlijk lang op kunt zitten. Het enige nadeel is dat het materiaal behoorlijk zwaar is en dus moeilijker te verplaatsen is.

- Quick Dry Foam
Deze schuimrubberen vulling droogt zeer snel op en is heel erg geschikt voor lang buiten gebruik.
 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Tuinkussens/MOH-0706-1726.jpg

Afmetingen en stoffen


Bij het kiezen van de soorten kussens, zijn de afmetingen hiervan ook van belang. Bedenk van te voren of je lange kussens uit één stuk wilt of juist losse kussens. Grote kussens zijn zwaarder en moeilijker te hanteren en daardoor meer geschikt als je ze weinig wilt opbergen. Kleine kussens zijn makkelijker te verplaatsen. Bedenk van te voren waar je de kussens gaat opbergen en wat daarin het best past qua formaat. Naast het formaat en het opvulmateriaal, is het kiezen van de stof van belang.

We zetten een aantal populaire stoffen en hun kwaliteiten op een rij.

- Sunbrella
Sunbrella is een stof geschikt voor alle weersomstandigheden, ideaal voor buitengebruik. De stof neemt geen vocht en amper vuil op en de stof is makkelijk te wassen in de wasmachine.

- Sunproof
Sunproof is ook erg geschikt voor buitengebruik en neemt net als de Sunbrella stof geen vocht en vuil op. Daarnaast is deze stof erg geschikt in de zon, doordat deze amper verkleurd. Vandaar ook de naam “Sunproof”.

- Flame kunstleer
Deze stof is een imitatieleer die bestaat uit verschillende stoffen die op textiel zijn gedrukt. De stof is vocht afwerend, verkleurd amper en wordt niet snel vies.

tl_files/garden-and-flowers/advertentie-images/Latour/loungebank kussens.jpg

Onderhoud van de kussens

Ondanks al de kwaliteiten in stoffen en vullingen, blijven loungekussens lang mooi wanneer ze goed onderhouden worden. Enkele stoffen kunnen in de wasmachine, andere zijn met de hand schoon te maken. Voor een lange levensduur is het van belang de kussens enkele keren per jaar schoon te maken.