Kleur in de tuin

Kleur in de tuin

Kleur in de tuin

Kleur is een boeiend ontwerpelement in de tuin. Omdat kleur door onze zintuigen het eerst wordt waargenomen is het heel sfeerbepalend.

De kleuren in een tuin hebben zelfs direct invloed op je gemoedstoestand. Warme kleuren zijn expressief, opwindend, vallen erg op en komen als het ware op je af. Koude kleuren zijn veel bescheidener, rustgevend, subtiel en suggereren diepte. Opvallende kleuren zijn mooi zijn voor harde materialen, zoals tuinmeubilair, mits juist toegepast.

Tip

Kijk altijd naar de functie van het tuinelement en of je het meer wilt laten opvallen of juist niet. Donkere tinten absorberen het licht en zijn daarom moeilijker te zien. Wit reflecteert juist al het licht en maakt alles extra opvallend. Een opvallende warme kleur zoals rood is goed te gebruiken om een object of kunstwerk extra te laten opvallen. Een grijzige, koele tint zoals grijsblauw geeft meer diepte in de tuin.

Kleur met tuinmeubels

Traditioneel tuinmeubilair is wit, donkergroen of heeft een houtkleur. Nu er steeds meer aandacht wordt besteed aan een fraai ontwerp mogen tuinmeubelen gezien worden en is kleur steeds belangrijker.

 tl_files/garden-and-flowers/article-images/Kleur in de tuin/MOH-0711-5785 meubel.JPG

Alle kleuren zijn geschikt voor tuinmeubels, afhankelijk van de omgeving en de stijl. Omdat stoelen, banken, tafels en ligbedden duidelijk aanwezig zijn in een tuin zullen ze goed bij de tuinstijl en de omgeving aan moeten sluiten. Eigentijds vormgegeven en opvallend gekleurd meubilair past prima in een stadstuin bij een moderne woning, maar zal in een landelijke tuin bij een boerderij uit de toon vallen. Traditioneel houten meubilair past daar veel beter, terwijl bistromeubilair een goede keuze is voor een romantisch ontwerp.

Zijn er andere tuinonderdelen met opvallende kleuren, zoals een muur, neem dan neutraal meubilair als de muur de blikvanger moet zijn. Het kan ook mooi zijn het meubilair dezelfde kleur als de wand te geven, maar dan net wat lichter of donkerder. In een neutrale omgeving kan sprekend gekleurd meubilair juist de blikvanger worden; een heldere kleur maakt van een mooie bank of stoel een object.

Vergeet de parasol niet, door het grote oppervlak geeft zo’n zonnescherm veel kleur.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Kleur in de tuin/MOH-29641 meubel.jpg 

Tip

Maak voor je tuinmeubilair gaat aanschaffen eerst eens een plattegrondje op schaal om te kijken of alles wel past. Voor een terras wordt meestal drie vierkante meter per persoon gerekend, dan kun je royaal je stoel naar achteren schuiven en kun je om het meubilair heen lopen. Bij een vaste opstelling met lounge meubilair is er minder ruimte nodig. Het uiterlijk van het meubilair is belangrijk, maar natuurlijk moet het ook praktisch en comfortabel zijn in het gebruik. Het is handig als tafels en stoelen eenvoudig schoon te maken zijn en licht genoeg om makkelijk te verplaatsen. Het is zeker aan te raden eerst eens te gaan zitten (of liggen) in de showroom, dat geldt zeker voor ligbedden.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Kleur in de tuin/MOH-0707-1529 meubel.JPG