Potplanten op vakantie

Potplanten ook na de vakantie nog mooi

Planten die in potten groeien, geven vaak problemen als de verzorger op vakantie gaat. De potgrond kan bij warm weer in een dag al uitdrogen en de plant moet dan echt water hebben. Het is mogelijk een automatisch watergeefsysteem te installeren waarbij in elke pot een druppelslangetje of mini-sproeiertje is geplaatst. Een eenvoudige computer en een vochtmeter zorgen, terwijl je weg bent, voor de juiste hoeveelheid water. Bij kamerplanten in een niet te grote pot is het mogelijk dikke katoenen draden door de pot te trekken die er aan de onderkant weer uitkomen. Zet de plant nu op een schotel die gevuld is met water, maar zorg ervoor dat de pot het water niet raakt, bijvoorbeeld door hem op een kleinere schotel of op een rekje te zetten. Laat de draadjes wel in de schotel hangen, zodat ze het water op kunnen zuigen. Er zijn ook handige waterbollen verkrijgbaar (aqua globes). Een aardige buur die de planten water geeft is natuurlijk ook een uitkomst.

 

 

Verzorging, bemesten en water geven

Een zeer lange bloeier: Bacopa monieri
Een zeer lange bloeier: Bacopa monieri

Verzorging

Met een goede verzorging blijven bloeiende planten in potten en bakken de hele zomer door mooi. Zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Op warme zomerdagen is het soms wel nodig om twee maal per dag water te geven. Als je veel potten in de tuin hebt kun je overwegen een automatisch watergeefsysteem aan te leggen, in elke pot komt dan een druppelaar.

Naast water hebben de planten ook voldoende voedsel nodig om rijk te kunnen bloeien. Mest de potten om de week bij, dat gaat het handigst door speciale vloeibare mest in het gietwater te doen. Je kunt ook langwerkende mestkorrels gebruiken, dan hoef je maar 1 x te mesten in het voorjaar.

Knip uitgebloeiede bloemen weg, zo stimuleer je de plant om nieuwe bloemknoppen te maken. Knip altijd vlak boven een jonge scheut. Met een goede verzorging kun je nog langer genieten van de planten in potten en bakken.

Op de foto Bacopa monnieri, ook in het paars verkrijgbaar.