Bloembollentuin op Walcheren

Het Zeeuwse landschap is zo vroeg in het voorjaar vrij kaal, het blad zit nog maar net aan de bomen en de akkers zijn leeg. Maar de borders en perken rondom ‘t Hofje’ zijn gevuld met een kleurrijke bloemenmix in warme tinten.

In het uitgestrekte landschap van Walcheren ligt het Zeeuwse Biggekerke, een charmant dorpje in de gemeente Veere. Net even buiten het dorp staat het huis van Henk en Joke Cijsouw. Langs de oprit zijn platanen geplant, ze zorgen voor een statig entree. Tussen de kronen van de platanen door wordt aan het einde van de oprit het idyllische boerderijtje 't Hofje' zichtbaar. Joke Cijsouw houdt van warme kleuren, het liefst zo vroeg mogelijk in het jaar. Tussen de vaste planten en heesters heeft ze een kleurige mengeling van honderden tulpen geplant. Grootbloemige tulpen in de mooiste kleuren en vormen. Ze is niet bang om uitgesproken kleuren met elkaar te combineren.

Tulpen worden nog steeds vaak op rijtjes of in groepjes geplant. Maar deze mix van tulpen, schijnbaar willekeurig door elkaar geplant, volgt de laatste tuintrends. De bloemenweelde doet een beetje denken aan een kleurige bloemenweide, waar wilde planten op dezelfde manier door elkaar groeien. De forse tulpenbloemen lijken allemaal anders te zijn, sommige met gekrulde bloemblaadjes, andere met donkere ‘vlammen’ op een lichte ondergrond. Joke: “Ik voeg graag tulpen toe aan mijn beplanting, met de grote bloemen bereik je veel meer effect dan bijvoorbeeld met piepkleine Scilla. Ook is er heel veel keuze in kleur en vorm bij de tulpen.”

Uitzicht op bloemen, paarden en schapen

Uitzicht op de schapenweide
Uitzicht op de schapenweide

In de lange border voor het huis groeien vaste planten, heesters en bloembollen door elkaar. Boven de kleurige tulpen is de witte bloesem van het krentenboompje te zien. Dwars geplaatste Taxus-hagen breken de lengte van de border voor het oog. Vanaf het terras is er een mooi uitzicht op de bloeiende fruitbomen, en daarachter het weiland met fjordenpaarden. Zelfs in de boomspiegels zijn kleurige tulpen geplant.

Het huis is met oude materialen gebouwd en gedeeltelijk gepotdekseld met donker gebeitste planken, typisch Zeeuws. Rondom de woning ligt zo’n twee hectare grond, voor het grootste deel bestaat het uit weiland. Hier is ruimte voor twee fjordenpaarden en een kudde donkerbruine zwartbles schapen. De tuin rondom het huis is circa 3000 vierkante meter. Een tuinarchitect heeft de grote lijnen bepaald. Heel sfeervol zijn de met Buxus-haagjes afgezette perken. Binnen de groene omlijsting van de Buxus komen de kleurige bloemen extra mooi uit. Ook in de zomer zijn de perken gevuld met bloemen. “Na de tulpen bloeien hier  rozen, vaste planten en de eenjarige papavers.”, vertelt Joke Cijsouw. “Van Papaver somniferum heb ik inmiddels veel verschillende kleuren in de tuin. Deze grote papavers kruisen onderling en zaaien zich dan weer uit. Het is elk jaar een verrassing om te zien welke kleuren er allemaal zijn. Deze papavers zijn samen met de irissen en de sieruien fantastische opvolgers van de tulpen.”

Kleur in de schaduw

Naast het paardenweiland is een boomsingel, die de tuin beschermt tegen de wind. In het midden is een pad van boomsnippers, dat uitnodigt tot een wandeling. “Ik noem dit altijd mijn bospaadje.”, vertelt Joke. “In het voorjaar is er nog veel licht onder de bomen, omdat er nauwelijks blad aan de takken zit. Hier profiteren echte bosplanten van: ze bloeien vaak al in maart.” Zelfs dit schaduwrijke tuingedeelte is vol met kleur. Paarse judaspenning (Lunaria annua) gaat samen met gele narcissen, witte en gele tulpen en vroegbloeiende vaste planten zoals de groengele wolfsmelk (Euphorbia). De judaspenning mag zich hier uitzaaien, zodat er elk jaar meer paarse bloemen te zien zijn. Voor vogels en insecten is dit tuingedeelte een waar paradijsje.

Rood en paars

Loop je langs het huis naar achteren dan valt de oude perenboom het eerst op. In april zijn de donkere takken overdekt met witte bloesem. Rond de dikke stam is een cirkelvormig perk, afgezet meteen Buxus-haagje. Ernaast zijn nog twee buxusperken, er achter een lange dubbele border. De warme kleuren rood en paars zorgen hier voor een vrolijk geheel. De tulpen bloeien hier tussen kerstrozen, kruipend zenegroen (Ajuga) en het nieuwe, frisgroene blad van de vaste planten.

In dit tuingedeelte is ook ruimte voor een traditionele moestuin, waar Henk en Joke groenten kweken voor eigen gebruik. Fruitbomen geven een rijke appeloogst, waar sap en ook appelwijn van gemaakt worden voor de tuinbezoekers. 

Naast het weiland voor de schapen ligt de rode tuin, met een beplanting die al van grote afstand opvalt. In de rode tuin heeft Joke de sfeer van een cottage-tuin gemaakt, met een losse mengeling van vaste planten en rozen. Hier bloeien alleen planten met felrode bloemen. In het voorjaar zijn dat tulpen, aangevuld door oranjerode bloemen van de wolfsmelk Euphorbia griffithii ‘Fireglow’. In de zomer bergamotplant (Monarda), vlambloemen en rozen. Het kleurenschema is rozerood, felrood en donker getint blad, heel pittig. Het iets rood aangelopen blad van de rozenstruiken kleurt nu al goed bij de weelderige tulpen. Rood is een opvallende kleur, die heel geschikt is om in een apart tuingedeelte te gebruiken.

Kijk voor meer informatie en voor de tuinagenda op: www.tuinthofje.nl

De rode tuin
De rode tuin

Ga terug