Twee groepen heesters

Boerenjasmijn snoeien
Boerenjasmijn snoeien

Om de snoeiregels te vereenvoudigen is het handig om bij heesters twee groepen aan te houden.

De eerste groep bestaat uit heesters die in het voorjaar bloeien, voor de langste dag (21 juni). Deze struiken hebben de bloemknoppen al gemaakt in het vorige jaar en bloeien op het oude (overjarige) hout. Ze kunnen na de bloei gesnoeid worden. Snoei je ze in het voorjaar dan haal je de bloemknoppen weg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de jasmijn, de sering en vroeg bloeiende Clematis. Wil je een voorjaarsbloeier toch eens flink terugsnoeien, dan kan dat natuurlijk prima. Je zult dan echter één jaar geen bloemen zien.

De tweede groep bestaat uit struiken die in de zomer bloeien, na de langste dag. Ze kunnen in het voorjaar (maart-april) sterk teruggesnoeid worden. De bloemknoppen zitten op de jonge scheuten die na het snoeien ontspruiten. Ze bloeien dus op het jonge hout (eenjarige scheuten). Dat geldt bijvoorbeeld voor rozen, de vlinderstruik en laat bloeiende Clematis.

 

Niet-bloeiende struiken

Bij niet-bloeiende struiken en bomen komt het niet zo precies wanneer je snoeit. Wel is het zo dat snoeiwonden eerder overgroeien wanneer je in de lente of de zomer snoeit. Snoei liever niet als het hard vriest, omdat de vorst het onbeschermde weefsel kan beschadigen. Let wel altijd goed op de hele vorm van de struik. Houdt de struik luchtig door takken die naar binnen groeien weg te halen. Voor het onderhoud van grote bomen is het aan te raden een professionele boomverzorger in te huren.

 

Extra zomersnoei

In de zomer kunnen bepaalde struiken, bomen en klimplanten nog eens licht gesnoeid worden. Lange scheuten bij een dakplataan, een klimroos, een blauweregen of een druif kun je inkorten. Bij alle struiken is het aan te raden uitgebloeide bloemen te verwijderen, behalve als je daarna vruchten wilt zien. Knip de uitgebloeide bloemstengel vlak boven een nieuw scheutje af.

 

Struiken verjongen

Door regelmatig snoeien kun je struiken verjongen. De oudere takken worden van tijd tot tijd aan de basis weggenomen, zodat jonge takken worden gestimuleerd door te groeien. Meestal wordt verjongingssnoei na de bloei toegepast. Geef meteen wat mest om de groei van de jonge takken te stimuleren.