Hagen en heggen

Met hagen krijgt een tuin structuur, ze kunnen de grenzen van de tuin aangeven maar ook tuinonderdelen binnen de tuin van elkaar scheiden. Deze levende tuinafscheidingen vragen wel wat ruimte, maar ze bieden veel: ze breken wind, zorgen voor privacy, je kunt ze in allerlei vormen knippen en geven een schuilplaats aan heel wat vogels.

 

Ligusterhaag
Ligusterhaag

Een haag planten

Een perfecte haag begint bij het op de juiste manier planten van de struikjes. Door met kleine struikjes te beginnen kun je een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Bij een gespecialiseerde kweker zijn echter ook grotere, als haagplant opgekweekte struiken te koop waar je meteen al veel resultaat mee hebt. Graaf een sleuf van 60-80 cm diep en verbeter de aarde eventueel met compost of bladaarde. Groenblijvende haagplanten worden meestal met kluit geleverd, die moet goed doorworteld zijn. Zet de planten met gaas en al in de sleuf en haal dan pas voorzichtig het gaas weg rond de kluit. Bladverliezende struiken worden meestal met kale wortel geleverd, zet de struikjes een uurtje in het water voordat ze geplant worden. Verdeel de planten over de sleuf en zet ze net zo diep als ze op de kwekerij stonden, dat is aan de wortelhals te zien. Afhankelijk van de maat varieert het aantal van 4-6 struikjes per strekkende meter, de kweker kan u vertellen hoeveel u precies nodig heeft. Vul de aarde aan en trap die voorzicht maar stevig vast. Geeft nu heel veel water, zodat alle lucht uit de aarde verdwijnt en de wortels goed contact maken met de grond. Knip de planten direct na het planten wat terug.

 

Hagen verzorgen

Hagen hebben veel voedsel nodig om goed te kunnen groeien, geef een keer per jaar in het vroege voorjaar bijvoorbeeld een gemengde organische mest. Ook een mulchlaag van blad, compost of houtsnippers wordt zeer op prijs gesteld.

De meeste hagen worden twee keer per jaar geknipt: een keer half juni en nog een keer voor de winter. Door vaker te knippen ontstaat er een fijnere structuur, wat vooral mooi is bij Buxus. Knip liever niet in de volle zon, het blad kan dan ‘verbranden’ en bruin worden. Als hulpmiddel bij het recht knippen kan langs de haag een touw gespannen worden. Knip de hagen bij voorkeur een beetje taps, de onderste etages krijgen dan meer licht en blijven mooi dicht vertakt. U kunt met de hand knippen, electrisch of met een schaar op batterijen. Voor de gemiddelde tuin is een goede heggenschaar met gegolfde bladen ideaal, heeft u echt veel hagen dan is de aanschaf van een electrische heggenschaar het overwegen waard. Losse, bloeiende hagen kunnen ook goed met een snoeischaar of takkenschaar bijgeknipt worden, dat geldt ook voor hagen met groot blad zoals de laurierkers. Een haag van venijnboom (Taxus), haagbeuk (Carpinus), beuk (Fagus), meidoorn (Crataegus), hulst (Ilex) en liguster kan sterk worden teruggesnoeid als de haag te breed is geworden. Andere coniferen zijn hiervoor niet geschikt, ze zullen niet meer uitlopen op het oude hout. Bij enkele bloeiende hagen moeten alle takken in het voorjaar vlak boven de grond afgeknipt worden, dit geldt voor rozen, hertshooi, spierstruik (roze bloeiende soorten) en de bellenplant.

 

Beukenhaag planten

Haag bestellen

Bestel hier uw beukenhaagjes!