Gazononderhoud

Een mooi gazon
Een mooi gazon

Met goed onderhoud kan elk grasveld een prachtig groen gazon worden. Dat vraagt wel wat inspanning, behalve maaien moet je een gazon ook bemesten, prikken, dressen en sproeien. Bij een werkelijk goed onderhoud is het gazon per vierkante meter het bewerkelijkste tuinonderdeel. Maar al dit werk wordt wel beloond met een frisgroen vlak in de tuin dat het hele jaar door groen is, voor veel ruimte zorgt en bovendien een element is waar andere beplanting mooi bij uitkomt. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat het gazon vrij zonnig is gelegen en niet te klein is, liefst vanaf zo'n 50 m2. Een mooi gazon dat intensief belopen wordt van bijvoorbeeld vier bij vijf meter is eigenlijk onmogelijk. Het is aan te raden in zo'n situatie een alternatief te verzinnen, zoals een grindpleintje of een vak met bodembedekkers.

Het maaien van het gazon begint gewoonlijk eind april en gaat door tot eind oktober. Het is aan te raden het afgemaaide gras altijd af te ruimen, dat voorkomt geel worden van het gazon. Het handigst is een opvangbak achter de grasmaaier, u kunt het gras ook afharken. Als er randjes geknipt zijn, of er is wat gras uit de opvangbak gevallen, ook even afharken. Bij een grasveld met vaste maaikanten, bijvoorbeeld een pad of een betonbandje langs het gazon, kan een wiel van de grasmaaier over de maaikant lopen zodat de randjes vanzelf worden meegenomen.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/filmpje/filmpje.jpg Bekijk hier een filmpje over gazon maaien

 

Als er in het voorjaar kale plekken in het gazon te zien zijn kunnen ze bijgezaaid worden. Verwijder onkruid en hark de grond een beetje los. Strooi er wat potgrond over en zaai het graszaad hier vrij dik overheen. Goed aandrukken en dun afstrooien met potgrond of wit zand. Gebruik hetzelfde grasmengsel dat bij de aanleg is gebruikt.

Gazon beluchten

Het gazon kan aan het eind van de zomer behoorlijk vastgelopen zijn, zeker in een kleine tuin waar kinderen op het gras spelen. In het gazonoppervlak kan geen lucht toetreden en daardoor wordt de groei van de graswortels belemmerd. Mosgroei wordt hierdoor gestimuleerd. Om weer lucht in de grond te krijgen kan het gazon geprikt worden. Hier is speciaal gereedschap voor verkrijgbaar, zoals een prikrol. Voor een klein gazon kan ook goed een riek gebruikt worden. Steek de riek op regelmatige afstanden (ongeveer 10 cm) helemaal in de grond en beweeg hem lichtjes heen en weer. Strooi na het prikken een dunne laag grof zand over het gazon. Met een elektrische verticuteermachine wordt er belucht en bovendien haalt u het mos uit het gazon.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/filmpje/filmpje.jpgBekijk hier een filmpje over gazon verticuteren.

 

Geef het nieuwe gazon regelmatig water
Geef het nieuwe gazon regelmatig water

Sproei het gazon na het leggen, bij warm en droog weer kan dit nog enkele malen herhaald worden. Begin na ongeveer een week te maaien.