Zelf Lathyrus zaaien

Lathyrus 'New Dawn'
Lathyrus 'New Dawn'

De geurende Lathyrus odoratus is in de 17e eeuw op Sicilië ontdekt en is al sinds begin vorige eeuw een zeer geliefde snijbloem. Wie de moeite neemt deze eenjarige klimmer zelf te zaaien wordt beloond met een lange bloei en een heerlijke geur.

 

Het zaaien van Lathyrus odoratus kan op verschillende tijdstippen. Vanaf eind januari in een verwarmde kas/kamerkasje, van half februari tot begin maart binnen op de vensterbank in potjes (liefst 10-15 graden Celsius) of half april direct in de volle grond. Hoe later er gezaaid wordt, des te later zullen de bloemen verschijnen. Week de harde zaden eerst 12 uur in water en gebruik een zandig, goed doorlatend grondmengsel. Stop de zaden 1-1,5 cm diep in de grond, 3 cm uit elkaar, dek af en zet weg bij ca. 17 graden Celsius.

 

 

 

 

 

Na ontkiemen de bedekking weghalen en op een lichte plek zetten. Verspeen de zaailingen als ze twee paar blaadjes hebben in potjes van ca. 8 cm doorsnee, en kweek ze verder op bij 10 graden Celsius. Toppen als de zaailingen 2-3 paar blaadjes hebben of zo’n 10 cm hoog zijn, om de groei van zijscheuten te bevorderen. Houd 2 scheuten aan. Begin april afharden en vanaf half april tot begin mei in de volle grond uitplanten, 25 cm uit elkaar. Eventueel in rijen die 50 cm van elkaar afliggen. Gebruik als steunmateriaal een frame met verticaal gespannen touwen, gaas is ook geschikt.

 

Als Lathyrus gekweekt wordt om van te plukken dan zijn lange stelen belangrijk. Dit kan gerealiseerd worden door snoeien. Van elke plant mogen twee scheuten omhoog groeien. Haal net als bij tomaten alle ‘dieven’ (zijscheutjes) eraf, en ook de klimrankjes want anders kunnen de bloemstelen krom groeien. Draai de scheuten rond de touwen om ze voldoende steun te geven, draai met de zon mee. Per scheut ontwikkelt zich nu één bloemstengel. En omdat alle kracht van de plant naar die ene bloemstengel kan gaan zal die lang worden. Is die bloem geplukt dan komt er daarboven weer een nieuwe bloemstengel, en dat gaat door tot ongeveer half augustus. Het juiste moment om de stelen te plukken is als er drie bloemen open zijn en één bloem bijna open. Zet de bloemen in een klein laagje water, ze blijven heel lang goed op de vaas.

 

Een boeketje geurende Lathyrus
Een boeketje geurende Lathyrus