Druif snoeien

Vitis vinifera 'Boskoop Glory'
Druif snoeien in de winter

Als een druif gewoon door mag groeien ontstaat er vaak een grote bos van door elkaar groeiende takken, en dat is niet altijd gewenst. Bovendien zal er alleen een goede druivenoogst te verwachten zijn als de takken op de juiste manier worden gesnoeid.

Er worden een aantal lange takken aangehouden, die horizontaal worden aangebonden, bijvoorbeeld langs een pergola of langs een muur. Alle zijtakjes die hieruit ontspruiten worden tot op twee knopjes (ogen) teruggesnoeid. Het is aan te raden dit rond de kerst te doen, als er later gesnoeid wordt dan is er kans op bloeden van de wonden.

Een druif groeit het liefst in kalkrijke grond op een zonnige plek. Een goed ras voor buitenteelt is Vitis vinifera ‘Boskoop Glory’. Een goede witte tafeldruif is bijvoorbeeld 'Parel van Zala' moh

tl_files/garden-and-flowers/article-images/filmpje/filmpje.jpg Bekijk hier een filmpje over het snoeien van de druif

 


Bindmateriaal checken

Bindmateriaal checken
Bindmateriaal checken

Het aanbinden van klimplanten is noodzakelijk voor een gezonde groei, het binddraad kan echter ook schade aanrichten. De takken van klimplanten groeien vaak erg snel, waardoor het binddraad in de tak kan groeien. Metalen binddraad kan bijvoorbeeld snel in een dikke tak van de blauweregen groeien. De plant zal daar niet van dood gaan, maar echt gunstig is het natuurlijk niet. Controleer daarom regelmatig of de takken nog voldoende ruimte hebben en maak de lus van het draad zonodig wat ruimer of vervang het door een langer stuk. Er zijn ook handige verstelbare binders in diverse maten verkrijgbaar. Tuintouw gaat meestal niet zo lang mee, check daarom tijding of het al vervangen moet worden.

moh