Materiaalkeuze bij aanschaf een veranda

tl_files/garden-and-flowers/dealer-images/Aluminium terrasoverkapping.jpg Aluminium terrasoverkapping

 

Veel mensen vinden het fijn om een ruimte te hebben in de tuin waar ze rustig kunnen zitten om te genieten van het mooie weer. Dankzij een veranda, creeer je extra woonruimte en kun je langer genieten van de tuin. Met een veranda kun je perfect verbinding maken tussen je woning en je tuin, waar je het hele jaar door kunt genieten. Je kunt de veranda helemaal naar eigen wensen bouwen. Bij de aanchaf van een veranda is het dus belangrijk dat je de juiste keuzes maakt om je ideale relaxplek samen te stellen. De keuze in verschillende materialen speelt hierbij een grote rol.

tl_files/garden-and-flowers/dealer-images/Aluminium terrasoverkapping1.jpg Aluminium terrasoverkapping

 

Aluminium versus hout

 

Hout en aluminium zijn beide materialen die vaak worden gebruikt bij het maken van een veranda. Toch zijn ze wat voor- en nadelen betreft zeer verschillend. Zo is bijvoorbeeld een aluminium veranda doorgaans goedkoper dan een houten veranda. Het is bij het kiezen van een veranda dus erg belangrijk dat je het juiste materiaal kiest, dat aan jouw wensen en behoeften voldoet. Daarom zetten we een aantal feiten op een rijtje.

 

 

tl_files/garden-and-flowers/dealer-images/Aluminium terrasoverkapping2.jpg Aluminium terrasoverkapping

 
Uitstraling
 

Aluminium is sterk, veelzijdig en licht van gewicht. Voor het bouwen van een veranda biedt dit veel voordelen. Er is een minimum aantal palen nodig en er zijn grote overspanningen mogelijk. Hiermee creeer je een maximale lichtinval en een mooie lichte leefruimte. Dit zorgt weer voor een strakke en moderne uitstraling. Een nadeel van een aluminium veranda is dat het niet verkrijgbaar is met een plat dak. Het moet namelijk schuin aflopen. Dit komt doordat het water goed afgevoerd moet worden. Wel is het dak van een aluminium veranda flexibel en kan het met een hellingshoek tussen de 7 en 22 graden worden geplaatst. Je kunt de hellingshoek dus zelf bepalen en de veranda afstemmen op de hoogte van je goot.

 

Een houten veranda daarentegen straalt robuustheid en warmte uit. Dit zorgt voor een natuurlijke look. Een houten veranda is wel verkrijgbaar met een plat dak en daarbij behorende waterafvoer. Een nadeel van een houten veranda is dat er in het dak doorgaans minder met glas wordt gewerkt. Dit zorgt voor een donkerder ruimte dan bij een aluminium veranda waar met een grote glasoppervlakte wordt gewerkt.

 

Veranda
Houten veranda

Kleur

Zowel een aluminium als een houten veranda is in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Een houten veranda kun je uiteraard in alle kleuren schilderen. Dit is een voordeel omdat je zo makkelijk van kleur kunt wisselen wanneer je wat nieuws wilt. Dit vergt wel enig onderhoud.
Bij een aluminium veranda kies je de juiste kleur bij aankoop. Het nadeel is dat je niet gemakkelijk van kleur kunt wisselen. Een voordeel hiervan is dat de kleur in het materiaal verwerkt is en zo ook niet kan vervagen.

 

Onderhoud

Een aluminium veranda is zeer onderhoudsvriendelijk, terwijl een houten veranda juist regelmatig onderhoud vereist. Aluminium is eenvoudig schoon te houden den vergt de eerste jaren geen grootschalig onderhoud. Je hoeft het nooit te schilderen, wat heel veel kosten of tijd bespaart. Bovendien is aluminium goed voor het milieu omdat het recyclebaar is en jaren meegaat.
Bij een houten veranda is het vaak wenselijk om deze een keer per jaar een grondige schilder- of beitsbeurt te geven. Het is belangrijk om hier een speciaal daarvoor bestemd houtbeschermingsproduct te gebruiken voor kleurbehoud van de veranda. Ook bestaat er de kans dat hout gaat krimpen, rotten of scheuren, wat bij een aluminium veranda niet kan gebeuren.

 

Maatwerk

Ook wat de mogelijkheden van maatwerk betreft zijn er nog verschillen tussen aluminium en hout. Zo kun je ervoor kiezen om bij een houten veranda hekjes, tuinmeubelen en andere accessoires te laten maken in dezelfde houtsoort zodat het één geheel wordt. Bij aluminium is dit minder eenvoudig en zul je de veranda af moeten stemmen op de tuinmeubelen.

Zaken waar je dus vooral rekening mee moet houden zijn de look die je met een veranda wil creeren, de functie van de veranda en natuurlijk de kosten. Ook de keuze tussen aluminium en hout komt hierbij kijken. Dus welk materiaal past het best bij jouw smaak en woningstijl?