Clematis snoeien doe je zo

Knip alle Clematis het eerst volgende voorjaar na het planten tot 30 cm boven de grond terug om een goede vertakking te stimuleren. Om het jaarlijks snoeien makkelijker te maken zijn de verschillende soorten in snoeigroepen verdeeld, het gaat daarbij om de bloeitijd.

Groep 1. Hoofdbloei in april-mei. Vroegbloeiende kleinbloemige Clematis: C. alpina, C. macropetala (Atragene-groep), C. montana, C. armandii, C. cirrhosa, bloeit op scheuten van vorig jaar. Direct na de bloei licht terugsnoeien, verwijder dode en zwakke twijgen. Zo nodig enkele oude takken helemaal wegnemen (om de struik te verjongen) en te lange takken inkorten.

Groep 2. Hoofdbloei in mei-juni. Vroegbloeiende grootbloemige Clematis zoals ‘Nelly Moser’, die bloeien op scheuten van vorig jaar. Verwijder voor de groei alle dode en zwakke twijgen in het voorjaar. In het voorjaar alle takken terugknippen tot op een dikke knop. ’s Zomers uitgebloeide takken terugknippen tot vlak boven een zijscheutje.

Groep 3. Hoofdbloei in juli-augustus. Laatbloeiende grootbloemige Clematis zoals ‘Perle d’Azur’, die op scheuten van dit jaar bloeien. Ook de Viticella groep valt hieronder. Knip elk voorjaar (februari-maart), voor de groei, alle scheuten van vorig jaar terug tot op 40-60 cm boven de grond, vlak boven een dikke knop.

Clematis 'Piilu'
Clematis 'Piilu'

Ga terug