Camelia

Camellia 'Ashton's Ballet'
Camellia 'Ashton's Ballet'

De Camelia is een wintergroene heester met glanzend, donkergroen blad en spraakmakende bloemen die al vanaf februari verschijnen. Ze zorgen voor kleur in de wintertuin. Deze exotisch ogende plant is familie van de theeplant, de Camellia sinensis, die oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en China komt. De tuincamelia’s vinden hun oorsprong in Japan.

Bloeitijd

De meeste Camellia’s beginnen eind van de winter te bloeien. Er zijn echter ook herfstbloeiende en voorjaarsbloeiende camelia’s. De bloei duurt doorgaans ongeveer 6 weken.

 

Herfstbloeiend: ‘Ashton’s Ballet’, ‘Snow Flurry’, ‘Winter’s Cupid’, ’Winter’s Joy’, ‘Winter’s Interlude’, ‘Winter’s Snowman’

Voorjaarsbloeiend: ‘Fire ’n Ice’, ‘Pink Icicle’, ‘Jerry Hill’, ‘Kuro delight’, ‘Spring Cardinal’, ‘Spring Circus’, ‘Spring Frill’

Hoogte

Uiteindelijk kan een Camelia wel ruim twee meter hoog worden, maar dat duurt een hele tijd! Meestal blijven ze in ons klimaat een stuk kleiner. Je kunt kiezen uit compact groeiende Camelia’s, meer breed uitgroeiende en meer opgaande vormen.  ‘Berenice Boddy’ bijvoorbeeld heeft een opgaande groei en blijft wat kleiner, ‘Fred Sander’ is een compacte groeier.

Kwekerij Deen is gespecialiseerd in Camellia’s. In de webshop vind je de mooiste soorten en tuinvormen.

Verzorging

De bloei is uitbundiger wanneer de Camellia in de volle zon staat. Plant een Camelia bij voorkeur op een beschutte plaats, uit de wind. Voorkom ochtendzon tijdens de wintermaanden.
In de zomer royaal gieten met zacht (kalkarm) water, bij voorkeur regenwater. In de winter uitdroging voorkomen, vooral tijdens en na een vorstperiode.
Planten in zure grond; gebruik bij het planten een mengsel van tuinaarde en turf, of strooi turf rondom de plant.
Snoeien na de bloei door twijgen diep terug te nemen of de kop in te snoeien. Steeds net boven een blad snoeien.
Twee keer per jaar een mestgift met organische tuinmest is voldoende. De eerste jaren tegen vorst beschermen. Een 15 cm dikke mulchlaag is geod om de wortels te beschermen. Enkele goed winterharde tuinvormen: ‘Alba Simplex’, ‘Berenice Boddy’, ‘Guilio Nuccio’, ‘Inspiration’, ‘Juryi’s Jellow’.

Op het terras

De Camellia kan ook in pot of kuip worden toegepast. De potkluit mag niet uitdrogen, beschermen tegen langdurige vorst met vliesdoek of zet de plant binnen.

Camellia japonica 'Alba Simplex'
Camellia japonica 'Alba Simplex'

Ga terug