door Modeste Herwig
(reacties: 0)

Tuinieren in potten

Potten  zijn makkelijk te verzetten en zo in elke tuin toepasbaar. De beplanting in een pot kan het hele jaar door mooi zijn, met bloembollen, vaste planten, eenjarige zomerbloeiers, heesters en wintergroene planten.

Het nieuwe boek van Modeste Herwig, Tuinieren in potten, is ingedeeld op thema. Doe volop inspiratie op voor potten met eetbare planten, hanging baskets, snoeivormen en klimplanten in pot of een  minivijver. In dit uitgebreide boek lees je verder alles over potten voor balkons, terrassen en patiotuinen, maar ook over schaduwplanten, verticaal tuinieren, fruit in pot en kuipplanten. Bekijk hieronder de voorbeeldpotten!

Met uitgebreide plantenbeschrijvingen, waarbij elke behandelde plant is afgebeeld. Aangevuld met 40 inspirerende projecten om zelf fraai beplante potten en bakken te creëren.

In het boek is bovendien veel praktische informatie opgenomen over het beplanten van potten en de verzorging van potplanten.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/Tuinieren in potten - omslag.jpg

Tuinieren in potten - Modeste Herwig

€ 22,50

paperback met flappen, 21 x 21 cm, 208 blz., ISBN 978 90 8989 758 9

verkrijgbaar in de boekhandel en via www.modesteherwig.eu/webshop

 

Voorbeeldpotten uit het boek Tuinieren in potten:

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0913-4272.jpg

Miniborder in zinken teil 

Heb je geen ruimte voor een grote border dan is zo’n miniborder erg leuk om te maken. Hier is gekozen voor een mix van zomerbloeiende vaste planten in de complementaire kleuren geel en violet. Groengeel blad ondersteunt de kleurencombinatie. Van elke soort slechts één of twee stuks, zoals in een boeket. De beplanting wordt extra speels door af te wisselen in hoogte. De zonnehoed, ijzerhard en paddenlelie steken boven de lagere soorten uit. Let bij het maken van een compositie ook op afwisseling in vorm en kleur.

In de bodem van de teil zijn gaten geboord zodat het water goed weg kan lopen. De planten kunnen een zomer lang in de teil blijven, daarna hebben ze meer ruimte nodig. Beplant de teil elk voorjaar opnieuw, zo kun je variëren met de planten en het kleurenschema.

Voor een teil met een diameter van 45 cm heb je nodig:

1 x Dropplant, Agastache ‘Blue Fortune’

1 x Gentiaan, Gentiana ‘Diana’

1 x Herfstaster, Aster ‘Tiara’

1 x  IJzerhard, Verbena rigida

2 x Japans bosgras, Hakonechloa macra ‘Stripe it Rich’

2 x Klokjesbloem, Campanula portenschlagiana

1 x Knoopjeskruid, Ajania ‘Gold and Silver’

1 x Meisjesogen, Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’

1 x Paddenlelie, Tricyrtis hirta

2 x Purperklokje, Heuchera ‘Lime Marmalade’

1 x Rode zonnehoed, Echinacea ‘Leilani’

1 x Rode zonnehoed, Echinacea purpurea ‘Green Jewel’

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/moh-0717-4809 mini border in oude dakgoot.jpg

Miniborder in oude dakgoot

Deze plantencombinatie groeit in een oude zinken dakgoot, voorzien van pootjes. De roze bloemen van de zonnehoed en de rode bloemen van de bergamotplant komen erg mooi uit tussen het donker getinte lampenpoetsergras. Deze tint wordt herhaald in het paarsige blad van het kruipend zenegroen, dat mooi de grond bedekt en iets over de rand hangt. Het fijne blad achterin is van de wilde peen, een eenjarige plant.

In de bodem van de goot zijn gaten geboord, zodat het water goed weg kan lopen. De planten kunnen één seizoen in de dakgoot blijven, daarna hebben ze meer ruimte nodig.

Voor een bak van 125 cm lang en 30 cm breed heb je nodig:

2 x Bergamotplant, Monarda ‘Fireball’

4 x Kruipend zenegroen, Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’

2 x Lampenpoetsergras, Pennisetum setaceum ‘Rubrum’

3 x Rode zonnehoed, Echinacea purpurea ‘Magnus’

2 x Smele, Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’

3 x Tuinlobelia, Lobelia erinus

2 x Wilde peen, Daucus carota ‘Dara’

 

Stappenplan pot beplanten

 tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0515-9785 aarde.jpg tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0515-9806 wortels los.jpg tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0515-9810 plant er in.jpg tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0515-9832 aandrukken.jpg 

1. Drainage. Er moeten één of meerdere gaten onderin de pot zitten, zo kunnen gietwater en regenwater goed uit de pot lopen. Boor zo nodig extra gaten.

2. Pot bekleden. Een terracotta pot is poreus, waardoor de potgrond snel kan uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je de pot aan de binnenkant bekleden met plastic, laat de onderkant van de pot wel open.

3. Potgrond. Vul de pot nu met de juiste potgrond (zie blz. 184 in het boek) en blijf ruim onder de rand zodat er ruimte is voor de wortelkluitjes.

4. Planten verdelen. Dompel de planten in een emmer water, laat uitlekken. Haal ze dan uit de pot en maak de wortels voorzichtig een beetje los. Verdeel de planten over de beschikbare ruimte, of zet één plant midden in de pot. Houd de bovenkant van de kluit gelijk met de bovenlaag van de potgrond. De aarde moet ongeveer twee centimeter onder de potrand blijven, zodat je makkelijk water kunt geven. Vul alle holtes met potgrond en druk licht aan rond de planten.

5. Water geven. Geef de potbeplanting nu ruim water, als de potgrond inzakt kun je nog wat aarde toevoegen. Strooi eventueel af met een topping (zie blz. 184 in het boek).

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Tuinieren in potten/MOH-0515-9837 water.jpg

Wanneer planten

*Heesters, klimplanten en vaste planten zet je in het vroege voorjaar in de pot.

*Zomerbollen en winterharde eetbare planten in april.

*Eenjarige zomerbloeiers, vorstgevoelige eetbare planten en kuipplanten vanaf half mei.

*Voorjaarsbollen en bladhoudende soorten voor een winterbeplanting in de herfst

 

 

Ga terug


Reacties op dit artikel

Inloggen is nodig om te kunnen reageren of vragen te stellen.
Bent u nieuw hier? Maak dan nu gratis een account aan.