door Modeste Herwig
(reacties: 1)

Tisane - Thee uit eigen tuin

Zelf theeplanten verzamelen

Het is erg leuk om de planten voor je kopje thee te kunnen oogsten in eigen tuin of in de natuur. Van bladeren, bloemen, bessen en ander lekkers uit de tuin maak je snel een geurige tisane. Brouw een mengsel van één soort of maak je eigen theemengsel voor een speciaal moment van de dag. Er gaat niets boven een thee van verse bladeren en bloemen, de smaak is heel puur en fris. Maar ook van gedroogde planten kun je een heerlijke tisane trekken.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/MOH-0715-3356.jpg

Tisane

In de volksmond noemen we inmiddels elke warme drank die gemaakt is van planten ‘thee’. Maar een aftreksel waar geen blaadjes van de echte theestruik in zitten, mag eigenlijk niet zo genoemd worden. Je kunt het dan kruidenthee noemen, maar een veel mooier woord is ‘tisane’. Deze benaming geeft aan dat het om een aftreksel van kruiden in water gaat.

Net als zwarte thee kan een tisane zeer geurig en smaakvol zijn, ook al zal de smaak over het algemeen zachter zijn dan een aftreksel van Camellia sinensis. Er zijn verrassend veel planten waar je een aangename tisane van kunt trekken, en volop variatie in smaken, geuren en kleuren. Het leuke is: deze planten groeien vaak gewoon in de tuin.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Thee uit eigen tuin/MOH-0715-1011.jpg Oogst uit eigen tuin

Oogst uit eigen tuin

Pluk je uit eigen tuin, van planten die je zelf gezaaid of geplant hebt, dan kan de super verse oogt direct in theepot of theeglas. Vaak is er voor de thee slechts een deel van een plant nodig. Het oogsten kun je dan eigenlijk zien als het fatsoeneren van de plant, terug knippen is bij veel soorten toch aan te raden om een compacte groei of een rijke bloei te stimuleren. Knip altijd vlak boven een jong scheutje zodat de plant weer uitloopt. Snoeien doet groeien: je kunt dus al snel weer oogsten.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Thee uit eigen tuin/MOH-0815-1636.jpg Kruidige muntthee

Recept

Kruidige muntthee

 

Voor 4 koppen thee:

pepermunt, 4 blaadjes

gembermunt, 8 blaadjes

frambozenblad, 4 blaadjes

korenbloem, 12 bloemen

venkel, 2 bloemschermen

marjolein, 2 bloeiende scheutjes

7 dl water (80-85 ˚C)

 

Frisse muntsmaken vormen de basis, ze worden aangevuld met de lichtzoete anijssmaak van venkelbloemen, kruidige marjolein en voor de kleur blauwe korenbloemen. Frambozenblad maakt de smaak voller en geeft een stevige basis.

Vers heerlijk maar ook prima gedroogd te gebruiken. 5-7 minuten laten trekken.

 

 

Bestel hier mijn boek over theeplanten

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Blog foto's/Thee tuin Modeste Herwig omslag lr.jpg € 14,95

€ 14,95

Ga terug


Reacties op dit artikel

Reactie door Aline Groeneveld

Is dit boek ook als eBook verkrijgbaar? Zo ja, waar?