door Modeste Herwig
(reacties: 0)

Roze bloemen in de tuin

Van babyroze tot shocking pink

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze MOH-0511-2755.JPG

Voor de tuin is roze volgens mij altijd geliefd geweest, vooral in de Engelse cottagetuinen en borders op kleur zie je veel roze bloemen. Maar ook in de huidige naturalistische beplantingen wordt deze kleur gewaardeerd. Roze is echter minder makkelijk dan het lijkt. Het kan een beetje saai zijn, teveel knallen naast oranje of rood, net iets te zoet ogen of in het geval van lichte tinten te flauw. Gelukkig kan roze ook  schitteren, een perfecte kleurpartner zijn en een beplanting helemaal ophalen. We gaan eens kijken naar hoe je met roze om kunt gaan in een beplanting.

 

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 1- MOH-0511-2970.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 2 - MOH-0707-2112.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 3 - MOH-0706-9846.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 4- MOH-0509-9528.jpg

Tinten roze

Van roze zijn ontelbare schakeringen. Fel en hard roze noemen we magenta, roze met wat bruin en paars erin heet oudroze, zit er oranje in dan gaat het om zalmroze en voor een meisjesbaby kies je romantisch pastelroze. Fel amarant roze schreeuwt om aandacht, cerise is sensueel, karmijn is een diepe, warme tint, flamingoroze is warm, iets oranje en fuchsiaroze neigt naar paars. Gegrijsde tinten zijn heel bescheiden, variërend van een zachte huidskleur zoals bij de klokjesbloem Campanula takesimana tot de aparte tint van het koninginnenkruid (Eupatorium), eigenlijk grijspaars. Ook lichte schakeringen van rood en paars worden in de praktijk vaak roze genoemd. Bijvoorbeeld de duizendknoop Persicaria bistorta (lichtrood) het duizendblad Achillea millefolium ‘Cerise Queen’ (paars).

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 5 - MOH-0510-3969.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 6 - MOH-0712-8618.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 7 - MOH-0509-9513.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/roze 8 - MOH-0515-8751.jpg

 

Een roze border

In mijn eerste voortuin had ik een monochroom kleurenschema in roodpaars: uitsluitend roze bloemen. Diverse tinten roze door elkaar, meer rozerood en bijna paars, licht en donker. Het roze lijkt naast al het complementaire groen van de bladeren wat roder, zodat het nog sprekender wordt. Vooral lichtroze is overigens gebaat bij veel donkergroen en andere stevige kleuren in de buurt, om te voorkomen dat het te flauw wordt.

Je kunt voor een roze border ook kiezen voor donker getint, enigszins paars blad zoals van het purperklokje (Heuchera) om een kleurenschema met roze bloemen krachtiger te maken. Combineer je roze met een beetje neutraal wit dan wordt de combinatie heel fris. Naast het lichte wit lijkt roze donkerder en minder zoet, de roze bloem zal dus extra opvallen.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/MOH-0707-2033.jpg  tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/MOH-0813-9807.jpg 

Combineren met roze

Roze is een fantastische kleur om mee te combineren en er zijn veel roze bloemen om uit te kiezen voor de tuin. Rozen, vlambloemen, anjers, lupine, ooievaarsbek, slangenkop, rode zonnehoed, dahlia’s en nog veel meer. Ik vind het fantastisch om combinaties te verzinnen met al die mooie tinten, ze naast elkaar te plaatsen alsof je aan het schilderen bent. Van borders in romantische pasteltinten van roodpaars en blauw tot opwindende mengsels in schreeuwerig magenta en vol paars.

Of je kleurencombinaties met roze wel of niet geslaagd vindt hangt vooral af van je eigen smaak. Gelukkig kan niemand bepalen of kleuren bij elkaar vloeken, daarom is mijn advies: zet vooral kleuren bij elkaar die je zelf mooi vindt.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/MOH-0711-7449.jpg   tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Roze/MOH-0809-7751.jpg

                                                                                                         locatie: Heikie Hoeksma

Ga terug


Reacties op dit artikel

Inloggen is nodig om te kunnen reageren of vragen te stellen.
Bent u nieuw hier? Maak dan nu gratis een account aan.