door Modeste Herwig
(reacties: 0)

Een vijver in de tuin

Water brengt leven in je tuin

Water brengt leven in je tuin. Reflectie, beweging, geluid, koelte, allemaal eigenschappen die water een waardevol tuinonderdeel maken. Maak daarom deze zomer plannen voor een vijver, beekje of waterelement en geniet van water in je tuin.

 

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0606-523.jpg Ontwerp: Dick Huigens

Een ontwerp voor de vijver

Kijk in de eerste plaats eens naar de manier waarop je het water toe gaat passen: wil je een beekloop, een voorgevormde vijver, een folievijver, een verhoogde vijver, een royale zwemvijver, alleen een spuitend beeldje of misschien een bassin tegen de muur? Houd je van een strak spiegelend wateroppervlak, bewegend water of wil je genieten van dierenleven in het water? Welke vorm mag de vijver krijgen: vierkant, rechthoekig, rond, ovaal of onregelmatig.

Maak voordat je gaat ontwerpen eerst een plattegrond op schaal. Plaats de vijver op een plek waar je er een goed zicht op hebt, bij een terras, langs een pad of vlak bij het raam. Let ook op de veiligheid van de waterpartij als er kleine kinderen in de tuin spelen. Vergeet de voortuin niet, ook hier kan een interessante vijver aangelegd worden. Bepaal hoeveel schaduw er in de tuin is. Veel schaduw is niet ideaal, halfschaduw is perfect en volle zon kan ook als de vijver maar niet te klein is.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0615-7204.JPG Formele vijver

Stijl van de waterpartij

Kies bij voorkeur voor een uitgesproken stijl voor je vijver. Een sterk thema geeft een goed resultaat, beter dan een vijvertje waaraan te zien is dat je eigenlijk niet durft. Sterker nog: een grote vijver in een kleine tuin kan een fantastisch effect geven. In een nieuwe tuin kun je nog alle kanten op, in een bestaande tuin kun je het best op de aanwezige stijl voortborduren. Je kunt kiezen uit twee basisstijlen: formeel of informeel. Een formele vijver heeft strakke lijnen en geometrische vormen, een decoratieve randafwerking en ligt vaak in de bestrating, grind of in het gazon. Bij een informele vijver zijn meestal geen strakke lijnen, de beplanting verzacht de lijnen bovendien. 

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0708-0823.JPG Formele vijver Links: Bart Biesot, onder: Freek de Gruijter

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0512-4528 vijver met glooiende wanden - credit Freek de Gruijter.jpg Informele vijver

Randafwerking

De randen van een kunstmatige vijver wil je het liefst zo min mogelijk zien. Bij een folievijver met glooiende wanden kun je de folie camoufleren met stukken natuursteen, grind of beplanting. Bij een gemetselde vijver zijn de mogelijkheden legio. De folie wordt meestal opgetrokken tot onder de afwerklaag. Die kan bestaan uit metselstenen, natuursteen, beton, lood, zink of hout. Als de vijver versterkte houten wanden heeft kan de rand bedekt worden met hout of bijvoorbeeld met zink. Bij alle stevige constructies is het mogelijk de bestrating of een vlonder een stukje over de vijver heen te laten steken.

Ga terug


Reacties op dit artikel

Inloggen is nodig om te kunnen reageren of vragen te stellen.
Bent u nieuw hier? Maak dan nu gratis een account aan.