door Modeste Herwig
(reacties: 0)

Planten combineren

Planten combineren

Het is goed om je te realiseren dat een geslaagde beplanting geen samenraapsel is van allerlei planten, maar dat er van tevoren goed over nagedacht moet worden. In boeken, tijdschriften en opengestelde tuinen zie je prachtige borders die je graag in je eigen tuin zou willen hebben. Maar hoe doe je dat? Omdat we allebei heel erg houden van mooie planten en plantencombinaties in een border, hebben we voor alle tuinliefhebbers dit boek gemaakt. Een duidelijk overzicht van de beste tuinplanten voor elke plek in de tuin en de mooiste combinaties van planten voor het hele jaar een prachtige border.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0511-4060.jpg Great Dixter

Tips voor een boeiende beplanting

Iets wat boeit, trekt de aandacht. Vertaald naar borderbeplanting betekent dit dat je oog bijna vanzelf, onbewust naar iets boeiends in de border getrokken wordt. Door het ontwerp van een border kan, door het toepassen van rust, ritme en boeiende combinaties, de aandacht worden gevangen.

Het digitaal omzetten van kleurenfoto’s van borders naar zwart-wit is een goede manier om te kunnen beoordelen of een border goed (= boeiend) is. Is het zwart-wit beeld interessant om naar te kijken dan weten we dat we een goede plantencombinatie hebben. Zo niet, dan moet het ontwerp worden bijgesteld.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/Jeanne 122.jpg tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/Jeanne 123.jpg

Foto's: Jeanne van Rijs, Oxalis tuinontwerpen

 

Een border boeit door:

1. rustpunten (groot blad);

2. ritme/herhaling;

3. bijzondere kleur- en vormcombinaties.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0617-3765.jpg

Tips voor mooie plantencombinaties

Elke plant heeft een eigen karakter en speelt daarmee een speciale rol in beplantingen; naast opvallende solitairplanten maken we een onderscheid tussen structuurplanten, vulplanten en strooiplanten. Natuurlijk is dit geen starre indeling, maar een glijdende schaal. Het is zinvol om eens op deze manier te kijken en met deze indeling rekening te houden als we een combinatie van planten gaan kiezen voor onze borders.

tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/MOH-0615-6759.jpg

Zelf mooie plantencombinaties bedenken

Laat je inspireren door de prachtige borders die we ontdekten in opengestelde tuinen en privétuinen. Laat je vooral verleiden om zelf mooie plantcombinaties te bedenken. Of gebruik onze borders als basis: zonnige borders in opvallende warme kleuren, in contrasterend geel met violet, een beplanting in wit en geel, roze borders of witte bloemen met fraaie bladplanten in de schaduw. We hopen je met dit boek inspiratie én informatie te geven om zelf de allermooiste borders te gaan ontwerpen.

 tl_files/garden-and-flowers/blog-images/Vijver/Planten combineren - 4 voorbeeldspreads-2.jpg

 

Bestel hier een gesigneerd exemplaar.

Planten combineren

Ontwerp zelf prachtige borders

Modeste Herwig & Jeanne van Rijs

ISBN: 9789462502154
Omvang: 192 blz.
Uitvoering: gebonden

€ 29,99

 

 

Ga terug


Reacties op dit artikel

Inloggen is nodig om te kunnen reageren of vragen te stellen.
Bent u nieuw hier? Maak dan nu gratis een account aan.