Kleurige bloembollenborders

De Keukenhof, tulpen, narcisssen, gebroken hartje en azalea
Variatie in roze: tulpen, narcisssen, gebroken hartje

Een kleurige mix van bolgewassen en andere vroeg bloeiende vaste planten zal een echte blikvanger zijn in de voorjaarstuin. Zo’n beplanting is geschikt voor een lange, smalle strook of bijvoorbeeld een door Buxus-haagjes afgezet perk. Ook een bestaande beplanting wordt een en al kleur met bloembollen, de bollen kun je gewoon tussen vaste planten zetten. Kies je meerdere soorten met overlappende bloeitijden dan is er lang kleur, van begin april tot half mei is er van de bloemen te genieten.

Zo doe je dat...

Bepaal eerst welke kleuren je wilt gebruiken. Voor deze border is roze de basiskleur, er zijn lichte en donkere tinten gekozen. Als het kleurenschema duidelijk is kun je een plantenlijstje maken en de bloembollen bestellen. Beperk het aantal soorten, meestal zijn vijf tot zeven verschillende soorten genoeg. Vooral grootbloemige bolgewassen zoals narcissen, tulpen en hyacinten zijn geschikt omdat ze veel kleur geven. Van oktober tot en met december kun je de bloembollen planten.

Mix alle bollen en verdeel ze willekeurig maar toch vrij gelijkmatig over de beschikbare ruimte, zodat er een natuurlijk effect ontstaat. Van tulpen zijn ongeveer vijftien bollen per vierkante meter nodig, van narcissen twintig en van krokussen en andere kleine bolletjes veertig tot vijftig. Wil je niet al teveel bollen aanschaffen dan is er meer effect met een klein perk dat vol staat met bollen dan met een grote border waarin je hetzelfde aantal verspreidt.

Ton-sur-ton bollenborder

De Keukenhof, ontwerp: Jacqueline v.d. Kloet
De Keukenhof, ontwerp: Jacqueline v.d. Kloet

In deze lange, smalle strook met voorjaarsbollen is roze in diverse tinten de basiskleur, helemaal ton-sur-ton. Een beetje wit zorgt voor accenten. De gebruikte tulpen zijn de lichtroze, dik gevulde Tulipa ‘Angelique’, de Triumph-tulpen Tulipa ‘Jimmy’ en ‘Carola’ en de leliebloemige Tulipa ‘Mariette’. Tussen de tulpen staan azalea’s, het gebroken hartje (Dicentra spectabilis) en Narcissus ‘Cheerfulness’.

 

 Bollenmengsel in potten

Is er geen ruimte in de tuin om een bloembollenborder te maken dan kan er ook op kleine schaal iets moois gemaakt worden in potten en bakken. Beplant bijvoorbeeld twee grote bakken op het terras met een bloembollenmengsel of zet een aantal kleinere potten bij elkaar. Zet de bollen dicht op elkaar voor een maximaal effect en vul in het voorjaar eventueel nog aan met tweejarigen zoals viooltjes, vergeet-me-nietjes, muurbloemen en madeliefjes. Na de bloei kunnen de bolletjes in de tuin geplant worden.

Creatief met bloembollen

Tafel met ingebouwd element voor bloembollen
Tafel met ingebouwd element voor bloembollen

Ga terug