Kleurige bloembollenborders

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-0410-3050.jpg

Kleurige bolgewassen zijn onmisbaar in de voorjaarstuin. Deze rijk bloeiende tuinplanten zijn een fantastische aanvulling voor een bestaande tuin waarin vooral vaste planten en heesters te vinden zijn. Een bestaande beplanting wordt een en al kleur dankzij bloembollen, ze kunnen gewoon tussen vaste planten of heesters gezet worden. De bollen hebben in het vroege voorjaar alle ruimte, en als de vaste planten gaan groeien bedekken ze met hun blad vanzelf de dan uitgebloeide bloembollen. Zo heb je twee keer bloemen op dezelfde plek.

Een beplanting met uitsluitend voorjaarsbollen kan natuurlijk ook, prachtig voor een lange, smalle strook of bijvoorbeeld een door Buxus-haagjes afgezet perk. Kies je meerdere soorten met overlappende bloeitijden dan is er langer kleur, van begin april tot half mei is er van de bloembollen te genieten. Als de bloembollen uitgebloeid zijn is er ruimte voor eenjarigen of bijvoorbeeld dahlia’s.

Op tijd een plan maken

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-0414-3102.jpg   tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-0414-5466.jpg

Bij het tuinieren met bloembollen is het wel nodig om op tijd een plan te maken. Je stopt de bruine bolletjes in het najaar in de grond om in de lente, als je ze eigenlijk alweer vergeten bent, verrast te worden door uitbundige bloei.

Bepaal eerst welke kleuren je wilt gebruiken. Neem altijd veel van een basiskleur, wel tot 80%, en een stuk minder van een accentkleur. Bijvoorbeeld veel paars en een beetje geel als accent. Met wit maak je elke kleurencombinatie heel fris.

Als het kleurenschema duidelijk is kun je een plantenlijstje maken. Beperk het aantal soorten, meestal zijn vijf tot zeven verschillende bloembollen genoeg. Vooral grootbloemige bolgewassen zoals narcissen, tulpen en hyacinten zijn geschikt omdat ze veel kleur geven. Tussen de tulpen en narcissen kun je nog wat lagere bollen zetten, zoals anemoontjes, krokussen, blauwe druifjes en sneeuwroem.

Er zijn ook kant-en-klare bloembollenmixen verkrijgbaar.

Voorjaarsbollen planten

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-1012-2182.jpg

Alle bloembollen die in het voorjaar bloeien worden in het najaar geplant. Plant de bollen in de herfst (september/oktober) minstens twee tot drie keer zo diep als ze hoog zijn: een bol van vijf centimeter hoog komt dus in een gat van minstens tien centimeter te staan.

Plant je de bollen tussen vaste planten of heesters dan heb je van tulpen ongeveer vijftien bollen per vierkante meter nodig, van narcissen twintig, van de sierui zeven tot negen stuks en van krokussen en andere kleine bolletjes veertig tot vijftig.

Meng de bloembollen in het geval van een mix voor het planten door elkaar in een emmer, verdeel ze dan willekeurig maar toch vrij regelmatig over de beschikbare ruimte. Uitstrooien kan ook, zo ontstaat er een natuurlijk effect.

Er zijn een paar grootbloemige tulpen die ieder voorjaar goed terugkomen, de meeste tulpen moeten echter elk jaar opnieuw geplant worden. Andere bolgewassen kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan.

Bollenmengsel in potten

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-1012-2020.jpg   tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-1012-2046.jpg

Is er geen ruimte in de tuin om een bloembollenborder te maken dan kun je ook in potten iets moois maken. Beplant bijvoorbeeld twee grote bakken op het terras met een bloembollenmengsel of zet een aantal kleinere potten bij elkaar. Plant de bolletjes dicht op elkaar voor een maximaal effect en vul eventueel nog aan met tweejarigen zoals viooltjes, vergeet-me-nietjes, muurbloemen en madeliefjes. Na de bloei kun je de bolletjes in de tuin planten.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-0415-2131.jpg 

Tip: Winterbloeiende planten

In september en oktober kunnen tegelijk met de bloembollen ook enkele winterbloeiende planten de grond in. Winterbloeiers zoals de kerstroos, winterviolen, Pieris, Skimmia en Gaultheria met rode bessen kunnen gewoon bovenop de bloembollen geplant worden. Ook leuk voor een pot met bloembollen, zo is de pot de hele winter door al decoratief. Plant de winterbloeiers in de tuin als de bloembollen in het voorjaar opkomen.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Bloembollen planten/MOH-1215-1055.jpg

 

Hier vind je nog meer tips over tuinieren in september.

Ga terug