Bestrating in de tuin

Bestratingsmateriaal staat niet op zich, de omgeving speelt een rol bij de keuze van een passend product. De gebruikte harde materialen sluiten bij voorkeur aan bij de materialen en de architectuur van de woning. De verharding in de tuin zal dan in harmonie zijn met het huis. In bepaalde gevallen kan er ook voor gekozen worden juist naar een contrast toe te werken

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-0706-8973.jpg

Het materiaal

Er zijn enorm veel verschillende bestratingmaterialen voor de tuin beschikbaar. Voor de bestrating kun je kiezen uit natuursteen, gebakken steen, beton, metalen roosters, vlonders of halfverharding.

Beton is een tijdloos materiaal, er is enorm veel keuze in tegels en klinkers. Kijk hier eens naar voorbeelden: www.molsbeton.nl.

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-25645.jpg

Betontegels in wildverband, gecombineerd met klinkers

Ook een combinatie van materialen is natuurlijk mogelijk. Gebruik niet teveel verschillende materialen voor de bestrating, twee of drie soorten is meestal wel genoeg

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-0508-3681.jpg   tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-11788.jpg

De kleur van de bestrating

Als de bestrating een vrij groot oppervlak in de tuin beslaat is het heel sfeerbepalend, de kleur is daarom belangrijk. Meestal wordt er gekozen voor natuurlijke, gegrijsde tinten. Terrassen en paden mogen een neutrale achtergrond zijn voor andere, kleuriger tuinonderdelen zoals de beplanting. Let bij de keuze vooral op lichte en donkere tinten.Een lichte bestrating valt meer op en doet een ruimte daardoor groter lijken. Donkere tinten zijn neutraler en maken de sfeer van bijvoorbeeld een terras intiemer.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-64715095.jpg Zandbed stabiliseren

Fundering bestrating

Een goede fundering maak je door het liefst tot aan de ongeroerde grond te graven. Voor een oprit minstens 35 cm diep, voor een tuinpad minstens 20 cm diep. Stort eerst een laag grof puin, dan fijner puin of grind, vul aan met scherp zand en water dit grondig in. Grondig betekent hier: net zolang inwateren tot alles onder water staat. Het doel is het zand tussen het puin te spoelen en ook nog eens alle lucht te verdrijven. De volgende dag ligt de fundering (cunet) als een huis en zal niet meer verzakken. Vervolgens nivelleren en straten. Eventueel door de bovenste laag zand nog wat droge cement harken (zandbed stabiliseren). De bestrating moet opgesloten worden met opsluitkanten, zodat de stenen niet kunnen verzakken aan de zijkanten.

 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/MOH-0809-8012.jpg Voegenmortel

Voegen

Bij het maken van een bestrating is er vooral veel aandacht voor de tegels of klinkers, de breedte en de afwerking van de voegen is echter ook belangrijk voor het resultaat. Zeker in het geval van betontegels ontstaat al snel het effect van een betonnen vloer als de tegels dicht tegen elkaar aangelegd zijn, een wat bredere voeg maakt een bestrating veel boeiender. Voegen kunnen gevuld worden met fijne kiezels of split, brekerszand of voegenmortel.