Kunstgras leggen

Kunstgras

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je tuin mee in te richten? Dan is het een goed idee om kunstgras aan te leggen. Kunstgras is namelijk vrij van onderhoud en gebruiksvriendelijk. Er bestaan een aantal verschillen tussen het aanleggen van echt gras en kunstgras. De ene manier is handiger dan de andere, dus als je de goede manier kiest, kost het niet veel moeite. In dit artikel lees je een tips om het aanleggen van kunstgras wat makkelijker te maken. 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Kunstgras/MOH-0407-0954.jpg

Zorg voor de juiste ondergrond

Voordat je start met kunstgras leggen, is het belangrijk om de ondergrond gelijk te maken. Zorg ervoor dat overtollig grondwater goed afgevoerd kan worden. Straatzand is geschikt om als ondergrond te gebruiken. Dit kun je afwerken met een afsluitband, tegels of stenen. Als de ondergrond geprepareerd is, kan het ondertapijt of geotextiel aangelegd worden. Aaneengesloten delen mogen tien centimeter overlappen met elkaar. Houd er rekening mee dat je rond de 1 centimeter vrij moet houden bij de randen. 

Hoe leg je kunstgras aan?

Als je klaar bent met de ondergrond dan kan het kunstgras erop gelegd worden. Kunstgras kan je heel makkelijk  uitrollen en de opsluitbanden mogen een overlap hebben van drie centimeter. Aansluitende delen mogen zo'n vijf tot tien centimeter op elkaar liggen. 
Soms wil je het kunstgras precies op maat hebben. Het makkelijke van kunstgras is dat je het gewoon op maat kunt snijden, maar let er wel op dat je in de rug van het tapijt snijdt en niet snijdt in de bovenzijde waar de vezels zitten. Verder kun je het kunstgras het best niet al te dicht op elkaar leggen. Gebeurt dit toch, dan kun je het overlappende deel dat eruit steekt, makkelijk weghalen met een stanleymes. 

De finish

Bijna alle kunstgras is zo goed als onderhoudsvrij. Je kunt kunstgras borstelen, maar hiermee kan je het best wachten tot de lijm op is gedroogd. Verder kun je er ook voor kiezen om het kunstgras in te strooien met zand. Let er wel op dat het zand effen en glad op het gazon moet worden gelegd, zodat je een egaal oppervlak krijgt. Houdt er ook rekening mee dat je ongeveer vijf kilo nodig hebt per vierkante meter. Wanneer je het kunstgras borstelt, kun je het best een stevige en harde borstel of bezem gebruiken en tegen de richting in vegen. 

tl_files/garden-and-flowers/article-images/Kunstgras/MOH-0407-0986.jpg

Waar let je op bij het kopen en onderhouden van kunstgras?

Het ene soort kunstgras is het andere niet en de kwaliteit kan nogal verschillen. Daarom kun je van tevoren research doen naar de prijs en kwaliteit van verschillende soorten kunstgras. De kwaliteit van kunstgras wordt onder meer bepaald door de kleurvastheid en de dichtheid van de vezels. Goedkoop betekent soms duurkoop. Bedenk waarvoor je het kunstgras vooral wilt gebruiken: is het voor de sier of heb je kinderen die erop gaan spelen? Heb je huisdieren? Dan is kunstgras ook erg geschikt want je kunt het makkelijk schoonhouden. Uitwerpselen en takjes zijn makkelijk uit het kunstgras te halen zodat alles mooi en netjes blijft. 

Stel het doel duidelijk voor ogen en laat je keuze hiervan afhangen. Tuinenkunstgras.nl heeft allerlei soorten kunstgras in het assortiment van uitstekende kwaliteit. 

Mooi kunstgras gazon om van te genieten!

Uiteraard wil je een prachtige tuin hebben deze zomer. De tips die in dit artikel staan, zullen je helpen om dit resultaat te bereiken, zodat ook jij deze zomer kunt genieten van een prachtig gazon.

Meer weten? Bekijk de timelapse hier